ĐOKIĆ: BUDŽET VEĆI ZA 80 MILIONA DINARA

DSC_0037 (1)Ova godina je dobro počela i opština Knjaževac je svoj budžet povećala za više od 70 – 80 miliona dinara, zahvaljući sredstvima koja smo dobili iz republičkog budžeta, za realizaciju unapred definisanih projekata. Knjaževac je proglašen šampionom kada su u pitanju lokalne samouprave u delu razvoja poljoprivrede i ove godine nastavljamo sa intenzivnom podrškom voćarima  akcentovaćemo stočarstvo, i pružiti podršku razvoju ovčarstva i kozarstva. Želimo da edukujemo naše ljude da se poljoprivredom bave na jedan moderniji način, poručio je u intervjuu za nedeljnik „Timočke“ Milan Đokić, predsednik opštine Knjaževac.

Knjaževac je nedavno na 84. Međunarodnom sajmu u Novom Sadu proglašen najboljom lokalnom zajednicom u podsticanju agrobiznisa. To je priznanje, za sve ono što se nekoliko godina unazad radi na podršci poljoprivrednoj proizvodnji u opštini.

– Opština Knjaževac je proglašena šampionom kada su u pitanju lokalne samouprave u delu razvoja poljoprivrede. Opština Knjaževac je na ovoj sajamskoj maniestaciji, koja je najveća te vrste u ovom delu Evrope, jedina opština iz centralne Srbije koja je dobila to priznanje. Ono nam je utoliko draže jer se za njega nikako nismo borili, nismo lobirali. Za priznanje su nas kvalifikovali rezultati rada, za koje se po Srbiji čuje: Kada se prepoznaju rezultati i kada to vide i drugi, to je satisfakcija za sve nas koji smo bili uključeni u ovaj dugotrajni proces. Radilo se na tome nekoliko godina. To je rezultat rada jednog čitavog tima koji je program i osmislio i sprovodio.

Kako će izgledati program podrške agraru u ovoj godini ? Govorili ste i o osnivanju zadruga, malim mlekarama za proizvodnju  standardizovanog kozjeg sira, koji će biti brend knjaževačkog kraja, Stare planine i Timočke krajine…

– U ovoj godini nastavljamo sa intenzivnom podrškom voćarima u jednom delu, ali ove godine ćemo akcentovati stočarstvo. Ovčarstvo i kozarstvo su grane koje želimo da razvijamo, svesni toga da u mnogim nađim selima nema uslova za bavljenje voćarstvom, pa su ljudi okrenuti ovčasrtvu. Pred njima je uvek bio problem plasmana mleka. Zato smo odlučili, sagledavajući mogućnosti, da oformimo tri male sirane u Kalni, Minićevu i Bučju, koje će dnevno prerađivati svo ono mleko koje se dobije od koza koje ćemo podeliti u tim selima i u selima oko tih sela. To su mali jednostavni pogoni, koje opslužuje jedan radnik,a  mogu da prerade u jednoj šarži 200 do 500 litara mleka, gde nakon tri sata dobijate gotov i upakovan proizvod. Postrojenja su prilično jeftina, imaju sve – od analizatora do pakerice. Mi smo u prošloj godini sproveli preliminarno anketiranje, kako bismo videli da li ima zainteresovanih sugrađana za bavljenje takvim vidom poljoprivrede. Prijavio se jako veliki broj građana. Projekat je i od Ministarstva za regionalni razvoj ocenjen kao najbolji u Srbiji, ministar o njemu vrlo često priča i u medijima i očekujemo da ćemo dobiti i vrlo konkretnu novčanu podršku resornog ministarstva. Projekat ćemo realizovati u saradnji sa zadrugom ”Napredak”.

Na jednoj od sednica Skupštine, obrazlažući razloge za drugi rebalans budžeta, rekli ste da je 2017. dobro počela, misleći na projekte koji nas očekuju i u gradu i na Staroj planini, a za koje je Knjaževac dobio i finansijsku podršku ministarstava Vlade Srbije.

– Ova godina jeste dobro počela. Opština Knjaževac je svoj budžet povećala za više od 70 – 80 miliona dinara, zahvaljući sredstvima koja smo dobili iz republičkog budžeta, za realizaciju unapred definisanih projekata. Prvi projekat je opremanje Jabučkog ravništa infrastrukturom. Konkretno, radi se o vodosnabdevanju. Na ovaj način ćemo otvoriti jedan dobar broj lokacija na Jabučkom ravništu za dalju gradnju i na nama i na državi i na JP Stara planina je da u narednom periodu samo promovišemo te lokacije. Nove investicije na Staroj planini su nam preko potrebne. Trudimo se da saobraćajnicama povežemo Staru planinu i sa Koridorom 10, sa sofijskim i niškim aerodromom, da bismo je učinili konkurentnijom i dostupnijom turistima. Drugi projekat je projekat zaneme stolarije na Knjaževačkoj gimnaziji, čime dobijamo značajne uštede kada je u pitanju grejanje. Treći projekat za koji smo dobili namenska sredstva je projekat izrade generalnog projekta puta Mirkovci – Jabučko ravnište. To je vrlo značajna saobraćajnica, jer će omogućiti gostima iz Bugarske, Turske, da najbrže moguće dođu od Jabučkog ravništa, što će ga učiniti još konkurentnijim kada su u pitanju planinski centri u okruženju. Sredstva smo, takođe, dobili za projekte socijalne zaštite, po kojima je naša opština među vodećima u Srbiji. Mnogi od tih projekata su inovativni. Dobili smo ove godine duplo više sredstava nego prošle, što je i određeni vid priznanja od strane resornog ministarstva za sve ono što kao lokalna samouprava radimo.

Jedan od značajnih partnera knjaževačke opštine je Stalna konferencija gradova i opština. Sa njom, realizovaće se projekat izdavanja municipalnih obveznica. S obzirom da je reč novini, ne samo u lokalnim okvirima, molim vas da objasnite šta to konkretno znači.

– Izdavanje municipalnih obveznica je svuda u Evropi i svetu instrument razvoja lokalne samouprave. Radi se o tome da lokalne samouprave mogu da emituju obveznice, koje se preko banke promotera prodaju na tržištu. Emisijom obveznica postiže se više rezultata. Građanima koji su u mogućnosti da štete, omogućava se da zarade više nego što bi zaradili štednjom u poslovnim bankama, jer je kamata na municipalne obveznice negde na sredini između kamate na štedne uloge i kamate na kreditne plasmane. Na taj način, građanima se omogućava da zarade višestruko više u odnosu na štednju u poslovnim bankama, a lokalna samouprava dolazi do sredstava po mnogo povoljnijim kamatama, nego zaduživanjem kod poslovnih banaka. Na municipalne obveznice se ne plaća porez na dobit. To je, dakle, višestruko koristan instrument, kojim građani finansiraju razvoj svoje lokalne samouprave. Do odabira projekta koji ćemo realizovati, doći ćemo kroz čitav niz okruglih stolova, kroz transparentan proces razgovora sa građanima i stručnom javnošću.

Nezvanično se govori o otvaranju novih proizvodnih pogona na teritoriji knjaževačke opštine?

– Deo opštinske parcele, iza kasarne, na putu ka Zaječaru prodat je jednoj ozbiljnoj kompaniji, koja tu planira da otvori svoj proizvodni pogon i koja će se baviti obućarstvom i zaposliti više od sto naših sugrađana. Realizacija tog projekta je izvesna, a o kojoj kompaniji se radi još uvek nije trenutak da objavljujemo. U razgovorima smo sa investitorima iz Turske  da se u hali u Minićevu formira pogon za proizvodnju tekstila. Ti pregovori su u početnoj fazi. Vrlo smo blizu toga i da se u jednoj od hala IMT-a formira jedan novi proizvodni pogon, koji će se, takođe, baviti obućasrtvom.

Knjaževac deli sudbinu mnogih malih opština u Srbiji iz kojih mladi odlaze, ne samo u veće gradove, već i u zemlje Evrope i sveta. Kako ih zadržati, kako ih podstaknuti da se, nakon školovanja, vrate u rodni grad, verovatno je pitanje na koje svakodnevno tražite odgovore. Mislite li da je jedan od načina projekat ”Znanjem do posla” ?

– ”Znanjem do posla” je projekat koji radimo sa švajcarskim SDC-om. Moram da naglasim da smo mi, kao lokalna samouprava, jedini koji sa SDC-om radimo čak četiri projekta. ”Znanjem do posla je prijekat koji treba da poveća upošljivost naših radnika. Mnogo ima naših sugrađana koji su se formalno školovali za rad u jednoj, ili drugoj oblasti. Prekvalifikacija je model da se tamo, gde postoji potreba za radnicima, da se kroz neformalne vidove školovanja, edukacije i treninge, dođe do radnika koji će znati da rade. Formiraćemo trening centar za obuku radnika u tekstilnoj i kožarskoj industriji. Planiramo da napravimo ozbiljan centar za obuku za informatiku i to na dva nivoa – prvi je sticanje elementarnih znanja iz informatike, a drugi je namenjen onima koji već imaju ozbiljna znanja rada na računaru da ta znanja komercalizuju. Treći deo ticaće se edukacije naših poljoprivrednika. Čini mi se da se poljoprivredom bavimo na način kako su to radili naši dedovi, a poljoprivreda je danas u svetu stvar i kreativnosti, a ne samo tradicije. Želimo da edukujemo naše ljude da se poljoprivredom bave na jedan moderniji način.

Projekat “Podrška poljoprivredi, turizmu i maloj privredi : kreativnost i inovativnost u praksi”   – “Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane opštine Knjaževac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.”

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *