RUDE U RTB-U  ZA NAREDNIH 100 GODINA

DSC_0033Rudarsko-topionicarski basen Bor posetila je danas, 16. juna, delegacija visokih gostiju i predstavnika svetskih rudarskih kompanija, proizvođača opreme i banaka na čelu sa direktorom EBRD banke u Srbiji Danielom Bergom. Poseta je realizovana u sklopu Evropskog foruma o rudarstvu i geološkim istraživanjima, koji se u Srbiji održavao u protekla dva dana.

Gosti iz inostranstva su, nakon razgovora sa menadžmentom kompanije, razgledali flotaciju „Veliki Krivelj“, popili su kafu u jamskom kaficu (400 metara ispod zemlje) i, na kraju, u društvu generalnog direktora RTB-a Bor Blagoja Spaskovskog, razgledali novu topionicu i fabriku sumporne kiseline.

„Osim rude, čije su sigurne rezerve u ovom trenutku procenjene na milijardu i 355 miliona tona, RTB je svoju budućnost osigurao i u novoj, najboljoj dostupnojDSC_0052 tehnologiji. Uz veliku romoć i nesebičnu podršku Vlade Srbije izgrađene su nova topionica i nova fabrika sumporne kiseline. Nova metalurška postrojenja danas rade odlično i ostvaruju dizajnirane parametre. Donela su nam čisto nebo i unapređenu zaštitu životne sredine, poboljšanje organizacije rada i viši kvalitet svih segmenata poslovanja, naročito bezbednosti na radu“, izjavio je Spaskovski.

Gostima iz 11 zemalja sveta (Amerika, Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Rusija, Kazakhstan, Kanada, Španija, Turska, Finska, Bugarska) Spaskovski je potom detaljno objasnio kako su i koliko dugo građene nova topionica i fabrika sumporne kiseline u Boru.

Delegaciju visokin gostiju, predvođenu Danielom Bergom, čine, pored ostalih, predstavnici rudarskih kompanija Rio Tinto, Rio Sava, Asarel i Kepstoun majning.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *