KRIVELJ SVEUKUPNI POBEDNIK

Negotin, Stubik, Krajinski obicaji, foot Zivojin MihajlovicIzvorna grupa iz Krivelja kod Bora, odlukom stručnog žirija “Krajinskih običaja”, sveukupni je pobednik ovogodišnje smotre narodnog izvornog stvaralaštva, koja se u selu Štubik kod Negotina organizuje već 45 godina u spomen na pobedu Hajduk Veljkovih ustanika nad nadmoćnijom turskom vojskom u Štubiku i Malajnici, 1807.godine.

KUD “Floričika” iz Jabukovca osvojilo je nagrade za najbolje izvođenje igara, za najuspešniji prikaz običaja i za najuspešniju izvornu grupu u kategoriji mlađih folklornih grupa, dok je izvornoj grupi iz Malog Izvora kod Zaječara pripala nagrada za najautentičniju narodnu nošnju.

Stefan Radovanović iz Gamzigrada dobitnik je priznanja za najbolje izvođenje narodne melodije, grupa pevača iz Rečke kod Negotina za najbolje izvođenje izvorne pesme, a Vlasta Bačilović iz Krivelja za najbolje kazivanje umotvorine.

U narodnom višeboju, Goran Marinković iz Štubika i ove godine je trijumfovao u disciplini potezanja čobanskog štapa. Ekipa iz Valakonja kod Boljevca bila je ubedljivo najbolja u nadvlačenju konopca, iako su im drugoplasirani Jabukovčani u finalu zadali poprilično muka. Titule pobednika u još dve narodne veštine, bacanju kamena s ramena i skoku u dalj, takođe su otišle u Valakonje, Ivici Čeferjanoviću i Miljanu Micelareviću.

I ove godine u brzom upredanju vune trijumfovala je Štubičanka Gorica Rakić, a u pripremanju kačamaka, Jelica Ducić, takođe iz ovog sela. Lentom najlepše čobanice okitila se Helena Mihajlović iz Štubika. Prva pratilja je Jovana Marković iz Karbulova, a druga Maja Živić iz Valakonja.

Na 45. “Krajinskim običajima” u organizaciji Doma kulture “Stevan Mokranjac” iz Negotina, koji ovu smotru organizuje u saradnji sa mesnom zajednicom, školom u Štubiku i tamošnjim kulturno-umetničkim društvom, nastupili su amateri iz zaječarskih sela Gamzigrad i Mali Izvor, borskog Krivelja, Valakonja kod Boljevca i negotinskih sela Jabukovac, Rečka, Karbulovo, Kobišnica, Bukovče i Jasenica, ali i brojne selekcije KUD “Stevan Mokranjac” iz Negotina, kao i dečije foklorne grupe iz Štubika, Bukovča, Kobišnice i Jasenice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *