U POTRAZI ZA BOLJIM OBRAZOVANJEM

Naslovna(možda sajt) 2457”Naša mladost-tuđa radost”(1)

Od početka devedesetih pa sve do danas, kao posledica ekonomske krize i procesa tranzicije, Borski okrug, ali i čitavu Timočku krajinu, demografski prazne stagnacija pa i pad privrednog razvoja, što za posledicu ima nemogućnost zapošljavanja mladih i obezbeđivanja stabilnih uslova života, formiranja porodice i ostajanja u mestu rođenja.

Drugi ključni razlog je rigidan obrazovni sistem sa vrlo oskudnim izborom obrazovnih profila na nivou srednjeg obrazovanja, koji su najčešće u suprotnosti sa potrebama privrede, vizije daljeg privrednog pravca razvoja, ali i iskazanog interesa mladih za izborom nekog drugog profila obrazovanja(medicinski, farmaceutski, stomatološki. IT tehničar…

Tehnički fakultet Bor

Tehnički fakultet Bor

Na teritoriji Borskog okruga postoji samo Učiteljski fakultet u Negotinu i Tehnički fakultet u Boru, što ni izbliza ne zadovoljava potrebe za izborom visokog obrazovanja po evropskim kriterijumima, potrebama privrede, ali i željama mladih da im životnozanimanje bude: lekar, stomatolog, farmaceut, IT ili elektro inženjer, pravnik, ekonomista, neki od društvenih smerova…

U postojećim uslovima, ključan faktor u izboru zanimanja je ekonomski status porodice, koji malom broju svršenih osnovaca ili srednjoškolaca omogućava mogućnost nastavka školovanja u nekom od većih gradova, poput Beograda, Niša, Novog Sada..,tako da do odgovarajućeg izbora perspektivnog obrazovanja ne dolaze najbolji učenici, već oni čije porodice to mogu da im priušte.

Učiteljski fakultet Negotin

Učiteljski fakultet Negotin

Podatak da i pored toga značajan broj srednjoškolaca i studenata odlazi na dalje školovanje za posledicu ima žrtvovanje njihovih porodica, koje na uštrb sopstvenog standarada života ”poslednji dinar” izdvajaju kako bi svojim potomcima obezbedili kakve-takve uslove školovanja u velikim gradovima. U slučajevima drastičnog pogoršanja statusa ”finansijera” školovanja, veliki broj mladih prekida sa daljim školovanjem(ne zbog loših rezulltata), ali se značajan broj njih više ne vraća u gradove iz kojih su otišli na školovanje. Oni koji se vrate završavaju na evidenciji Nacionalne službe zapošljavanja(NSZ) ili rade malo plaćene poslove.

Na osnovu vrlo kontraverznih(nepodudarnih) podataka raznih nivoa institucija koje su zadužene za kreiranje i praćenje obrazvojanja u Timočkoj krajini i Borskom okrugu, podaci koji su prikaz stanja u poslednje dve godine su sledeći:

-Osnovnu školu u Borskom okrugu(Bor, Majdanpek, Kladovo i Negotin) završi oko 1.010 do 1.136 učenika(u izveštajima se pominje i 100 odraslih građana koji su završili večernje osnovne škole?)

-Neku do srednjih škola u Borskom okrugu upiše oko 1.100 učenika, pri čemu treba imati u vidu da samo u Bor na školovanje dođe blizu 100 dece iz drugih gradova, ali i skoro isto toliko, pa i više, srednju školu nastavi u nekom drugom gradu.

*deo mladih ne završava osnovnu ili srednju školu, ostaje na selu, odlazi u inostranstvo kod svojih porodica ili rođaka, a kod romske, naročito ženske, populacije prisutna je i rana udaja ili ženidba.

-Fakultet upisuje oko 750 svršenih srednjoškolaca, od čega u Timočkoj krajini nešto više od 300, a preostali odlaze na školovanje u veće centre.

-U školskoj 2014/2015. godini diplomirao je 151 student, što je, verovatno, posledica dugogodišnjeg studiranja ili odustajanja od studija.

Izvor informacija: regionalni koordinator obrazovanja, okružni koordinatori za osnovno i srednje obrazovanje, sajtovi fakulteta i škola Borskog okruga, akcioni planovi lokalnih samouprava, baza tekstova nedeljnika ”Timočke”.Foto Učiteljski fakultet:EASTSIDE, Informativni portal Negotinske Krajine

Projektni tim nedeljnika “Timočke”

Projekat “Naša mladost- tuđa radost (Borski okrug)” sufinansiran je iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja – “Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *