IZMENE U PROGRAM EKO FONDA

Izmene programa korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine opštine Majdanpek samo je jedna od važnijih tema koje su poslednjeg julskog dana okupile članove Opštinskog veća u Majdanpeku.

Opštinska vlada donela je i niz drugih odluka iz svog delokruga rada, a pored ostalog i o pristupanju proceduri pribavljanja nepokretnosti u javnoj svojini, koja se praktično odnosi na kupovinu domova kulture u Rudnoj glavi i Blizni.

Povećani priliv sredstava u budžetski fond opštine za ovu godinu sa 29 na 41 milion dinara, zahvaljujući pre svega, revnosnom izmirivanju obaveza Rudnika bakra Majdanpek uslovio je izmenu programa korišćenja eko fonda, tako da je predložena i promena u oblasti uspostavljanja efikasnijeg sistema upravljanja otpadom i kupovina još jednog vozila, kamiona kipera sa priključnim mašinama za sakupljanje, odvoženje i odlaganje otpada. Takav predlog će biti upućen resornom ministarstvu na saglasnost, posle čega bi trebalo da se nađe i pred odbornicima SO Majdanpek. Usvojene su i izmene programa mera za unapređenje uslova života lokalne zajednice koji se u suštini svodi na izmenjene formulacije i drugačije raspoređivanje sredstava u više razdela i sa ukupnim iznosom od 197,5 miliona dinara koliko bi trebalo da se oprihoduje kroz naknadu za korišćenje mineralnih sirovina za ovu i deo prošle godine.

Pred članovima Opštinskog veća našao se i Nacrt odluke o utvrđivanju liste deficitarnih zanimanja na kojoj se nalaze u okviru srednjeg obrazovanja zanimanja vodoinstalater, elektromehaničarski tehničar održavanja opreme, hemijski tehničar, varilac, floter, bravar, zavarivač i elektromonter mreža i postrojenja, a u okviru visokog obrazovanja: profesor matematike, ruskog jezika, dokor medicine, dipl.inženjer građevine, hidroinženjer, pravnik, ekonomista, diplomirani inženjer elektrotehnike, elektronike i radiološki tehničar sa strukovnih studija, a lista je na samoj sednici dopunjena diplomiranim inženjerom informacionih tehnologija, mašinski inženjerom smer termotehnika i inženjerom poljoprivrede, smer agronomije ili neki drugi opšti.

Ovom prilikom, članovi Opštinskog veća doneli su i zaključke o raspodeli podsticaja za realizaciju programa podrške samozapošljavanju, za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih, kao i raspodeli podsticaja za realizaciju programa podrške obezbeđivanju povoljnijih uslova za razvoj preduzetništva, mikro i malih preduzeća.

Bilo je govora i o informaciji o stepenu usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti javnih preduzeća u prvoj polovini godine koje bi ubuduće, zbog primedbi koje su se čule, trebalo da budu konkretniji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *