MEKICE I LICIDERSKA SRCA

KNJAŽEVAC-Od 1839. godine, na Svetog Iliju u Knjaževcu se održava vašar. Traje tri dana i najveći je od pet, koliko ih se svake godine ovde organizuje. Duh starih vašara od pre stotinak godina čuvaju liciderska srca i mekice.

U prošlosti, vašar je bio mesto za trgovinu stokom, poljoprivrednim i zanatskim proizvodima. Prava atrakcija bile su menažerije, zid smrti, cirkusi. Tradicija je, s godinama svekolikog napretka iščezla, pa je pravo iznenađenje kada na vašaru, uz tehničku robu, farmerice, ili kozmetiku, naiđete, kao nekada i na liciderska srca.

”Liciderska srca prave se od posebnog testa, a zatim peku. Najčešće ih kupuju stariji, više nego omladina”, kaže Dajana Gligorijević, koja se proizvodnjom ovog suvenira bavi u Nišu.

Novo doba promenilo je vašar, ali se i nakon 178 godina ova narodna svetkovina ne može zamisliti bez mekica, ili mekika. Pržene u dubokom ulju, sa šećerom ili solju, one nigde nisu ukusne kao na vašaru.

”Pravim mekice 45 godina, ljudi ih vole, naročito na vašaru, mada ove godine prodaja nije kao ranije,” ispričala nam je Rosanda Stojanoska.

Prvi vašar je, kako piše u zavičajnoj enciklopediji ”Knjaževac od A do Š”, održan na Preobraženje 1837. godine. Od 1839. održava se na Svetog Iliju, ali je to samo jedan od pet, koliko ih se svake godine organizuje u Knjaževcu.

LJ.P.

Projekat “Podrška poljoprivredi, turizmu i maloj privredi : kreativnost i inovativnost u praksi”   – “Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane opštine Knjaževac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *