U SRBIJI OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN MLADIH

Borski okrug: ”Naša mladost- tuđa radost” (6)

Više od 60 odsto mladih ne zarađuje, ali uprkos tome do radne knjižice većina ne bi preko partije, pokazuje istraživanje Krovne organizacije mladih Srbije. Oni koji imaju posao najčešće nisu plaćeni više od 30.000 dinara mesečno. Tek šest od 100 mladih zarađuje više od 50.000 dinara. Među mladima 11 odsto su učlanjeni u neku stranku, pet odsto su bili u stranci pa su je napustili, tri odsto planira da se učlani, a 72 odsto ima veoma negativan stav prema partijama.

Prema dostupnim medijskim napisima, u Borskom okrugu je samo u opštinama Negotin i Bor obeležen međunarodni dan mladih,12. avgust. Kancelarija za mlade opštine Negotin i Dom kulture „Stevan Mokranjac“ su tim povodom organizovali rok koncert, a u Boru je održana tribina  ”Stanje i perspektiva mladih u Boru”, čiji je cilj razmena iskustava volontera iz zemlje i inostranstva. Tribina je okupila šest organizacija koje rade sa mladima i za mlade ljude, a njih je pozdravio predsednik Orštine Bor Aleksandar Milikić, koji je istakao da mladi predstavljaju budućnost i svi zajedno se moraju infiltrirati u sistem društva.

-Mislim da su mladi zaboravljeni u jednom delu, da budu pitani, daju mišljenje i donose odluke. To bi trebalo raditi kroz institucionalni okvir, a prepustiti nevladinom sektoru koji se bavi mladima da to radi na kreativan način-istakao je Milikić.

Kako je na tribini rečeno, prvi put od ove godine cela naredna nedelja biće posvećena mladima. Biće organizovane žurke, likovne radionice, veče filmova, društvenih igara i ostala druženja mladih.

Da položaj mladih u Srbiji, a samim tim i u Borskom okrugu, nije ”ružičast” pokazala je anketa Krovne organizacije mladih Srbije, povodom Dana mladih.

”Više od 60 odsto mladih ne zarađuje, ali uprkos tome do radne knjižice većina ne bi preko partije, pokazuje istraživanje Krovne organizacije mladih Srbije. Oni koji imaju posao najčešće nisu plaćeni više od 30.000 dinara mesečno. Tek šest od 100 mladih zarađuje više od 50.000 dinara.”

”Zbog posla bi spakovali kofere, a kao novu adresu uglavnom pominju zemlje zapadne Evrope. Mada, 19 odsto mladih nikada nije izašlo iz Srbije.”

”Mladi u Srbiji kao svoj najveći problem vide nezaposlenost, a tek svaka peta mlada osoba se zaposli na poslu za koji se školovala, pokazalo je istraživanje koje je predstavila Krovna organizacija mladih Srbije.”

”Među njima 60 odsto ne zarađuje i živi u porodičnom stanu, 21 odsto živi u iznajmljenom, 10 odsto ima svoj stan, dok je 90 odsto neudato, odnosno neoženjeno.”

”Prema zvaničnoj statistici, među nezaposlenima u Srbiji je 146.000 mladih, četvrtina od ukupnog broja.”

”Većina od 60 odsto mladih je veoma zainteresovana za politiku, ali troje od četvoro se izjašnjava da nemaju osobu u političkom životu Srbije kojoj veruju, dok nešto više poverenja imauju u institucije, najviše u vojsku.”

”Među mladima 11 odsto su učlanjeni u neku stranku, pet odsto su bili u stranci pa su je napustili, tri odsto planira da se učlani, a 72 odsto ima veoma negativan stav prema partijama.Da je Srbiji potreban jak vođa misli 39 odsto mladih.”

Prema rezultatima istraživanja, ”60 odsto omladine sebe smatra evrorealistima, samo 25 odsto veruje da bi se ulaskom u EU u Srbiji živelo bolje, a većina ocenjuje da se Unija rasopada.Međutim, na pitanje da li podržavate članstvo u EU, 42 je dogovorilo sa “da”.”

”Zastrašujući podatak da je samo osam odsto zadovoljno obrazovnim programom, a najviše ih je reklo da nemaju podsticaj da uče, pošto se znanje u Srbiji ne vrednuje. Čak 70 odsto omladine želi da se odseli iz mesta u kome živi, najviše njih u Zapadnu Evropu.”

”Kada je reč o korišćenju naprednih tehnologija, pokazalo se da 98,1 odsto mladih svakog dana koristi internet.”

”Pomoćnica ministra omladine i sporta Snežana Klašnja rekla je da je predstavljeno istraživanje značajno da bi se preduzeli potezi da se položaj omladine poboljša i ukazala da je prioritet Vlade Srbije smanjenje nezaposlenosti među mladima.”

Izvor: Dnevni list ”Danas”, sajt Opštine Negotin i RTV ”Bor”

Projektni tim nedeljnika Timočke”

Projekat Naša mladost- tudja radost (Borski okrug) sufinansiran je iz budzeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja – Stavovi izneti u podrzanom medijskom projektu nuzno ne izrazavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *