KNJAZ PONOVO U BANJI

Bor-Tradicionalna manifestacija “Dani Brestovačke banje” nakon godinu dana pauze obnovljena je proteklog vikenda. Manifestaciju, koja postoji više od dvadeset godina svečano je otvorio predsednik Opštine Bor, Aleksandar Milikić.

– Velika mi je čast i zadovoljstvo da posle jedne godine pauze pričamo o manifestaciji ovakvog karaktera i da vas vidim u ovolikom broju. Ovo je početak jedne nove priče, na samo za Dane Banje, već i za sve manifestacije koje će se u narednim godinama održavati na teritoriji naše opštine. Opština Bor će uvek podržavati ovakva dešavanja i biti uz svoje građane. Tradicija i kulture se moraju poštovati.  Ovo je dokaz da Bor ima istoriju i kulturu i ovo mesto na kome se danas nalazimo, je bilo sveto mesto odakle su počinjale mnoge priče za stvaranje države i državnosti – naglasio je Milikić.

Mnogobrojni posetioci imali su prilike da uživaju u programu kulturno-umetničkih društava, pogledaju izložbu suvenira borskih izlagača, kao i inscenaciju dolaska kneza Miloša Obrenovića u Brestovačku banju.

– Vrlo smo zadovoljni odzivom, kako učesnika manifestacije tako i posetilaca. U tradicionalnom segmentu “Zlatne ruke” imamo takmičarski i revijalni deo. Takmičenje u pripremanju tradicionalnih jela, izradi suvenira i starih zanata okupilo je preko sto učesnika – kaže Aleksandra Stojanović Čulinović, v.d. direktora Turističke organizacije “Bor”.

U takmičarskom delu za pripremanje tradicionalnih jela titula “Zlatne ruke” pripala je ekipi “Banjalučanke” iz Bora, u kategoriji suvenira prvo mesto pripalo je “Etno Centru” iz Knjaževca, dok je prvu nagradu u kategoriji rukotvorine i predmeti starih zanata odnelo Udruženje građana “Arhaik” iz Bora.

Nadležni u Turističkoj opranizaciji “Bor” očekuje da će se tradicija nastaviti i u narednom periodu sa još bogatijim sadržajem, a na teritoriji opštine Bor se beleži i rast posetilaca preko deset odsto u odnosu na isti period predhodne godine.

M.M


Preuzeto sa sajta Bor-Sve.net

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *