KO ĆE UGASITI SVETLO ?

Borski okrug:”Naša mladost- tuđa radost” (7)

Svo, pa i mlado stanovništvo se, decenijama unazad, seli iz manjih, seoskih sredina u najbliže gradske sredine. Mladi u potrazi za poslom i boljim obrazovanjem  svoj put nastavljaju dalje:odlaze u veće centre, poput  Beograda, Niša i Novog Sada, a znatan deo i u inostranstvo. Tako u većem delu Srbije broj stanovnika rapidno opada, a, primera radi, u Beogradu se permanentno  povećava.

Na bazi statističkih demografskih podataka, slikovito se može reći da se od početka devedesetih Srbija, po broju stanovnika, smanjila za 3,22 Borska okruga, a broj stanovnika u Beogradu povećao za celi Borski okrug (ekvivalent 2015. godina).

Borski okrug, pa samim tim i sve njegove opštine, je do početka devedesetih imao konstantan rast stanovništva. Nakon toga trend se menja i broj stanovnika, što pokazuju svi dosadašnji popisi stanovništva, permanentno, pa i progresivno opada.

Tabelarni prikaz pokazuje i  jedan od primarnih pravaca migracije-Beograd. Ako se na to doda da apsolutno najveći broj žitelja Borskog okruga koji odlaze čine mladi i radno sposobni stanovnici, onda ne čudi opominjuća poruka u vidu grafita ispisanog na jednoj od zgrada u Majdanpeku: ”Ko zadnji ode, neka ugasi svetlo”.

Na ”medijskom putu”, od uzroka, preko posledica, do kakvih-takvih obrisa početka rešavanja postojećeg demografskog stanja u opštinama i celom Borskom okrugu, odlučili smo se i za slikovit rezime: Srbija je, u periodu od 1991. do 2015. godine ostala bez pola miliona svojih stanovnika, a Borski okrug bez 37 hiljada stanovnika, što u zbiru iznosi ukupno stanovništvo, po popisu i proceni sačinjenoj 2015. godine, Majdanpeka i Kladova (36.963 u zbiru).

Kada se, pak, sublimiraju i na jedno mesto sastave statistički podaci o broju stanovnika Srbije, Beograda, Borskom okrugu i opštinama koje njemu pripadaju, slika je još jasnija.

Na primeru rezultata popisa iz 2011. godine uočljiv je trend smanjenja mladog i radno sposobnog stanovništva, ili povećanja procenta starijeg i starog stanovništva. Ako pratimo procente po određenim starosnim kategorijama u Srbiji, Beogradu i, recimo,

Negotinu, jasno je u kom pravcu se kreće:natalitet, broj radno sposobnog stanovništva i broj starih lica.

Po broju stanovnika Borski okrug se dramatičko smanjuje, pri čemu je primaran broj mlade populacije, što dovodi do negativne starosne strukture, statističkog povećanja procenta starog stanovništva. Otvoreno pitanje je, pri ovom demografskom trendu ko će se školovati u Borskom okrugu, ko privređivati, a ko brinuti o starim licima?

Izvor: Statistički zavod Srbije

Obrada: ”Timočke”, projektni tim

Projektni tim nedeljnika „Timočke”

Projekat “Naša mladost- tuđa radost (Borski okrug)” sufinansiran je iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja – “Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *