’’START ZA SVE NAS”

-Uspeh u životu se vrednuje, pre svega, time koliko ste nadmašili sebe, a ne druge ljude. Uspeh koji takmičari ostvaruju samim svojim učešćem ovde može se smatrati životnim, a ne samo sportskim učešćem. Pobedili ste, ne samo prepreke sa kojima se svakodnevno susrećete, već i predrasude koje postoje u jednom delu našeg društva-istakao je Miloš Janković, pomoćnika ministra za rad i socijalna pitanja otvarajući Republičke sportske igre Saveza paraplegičara i kvadriplegičara Srbije danas  na Borskom jezeru.

 Mihailo Pajević, predsednik Saveza paraplegičara i kvadriplegičara Srbije je rekao da organizacija na čijem je čelu okuplja najveći broj osoba sa invaliditetom. Među njima se nalaze i članovi ekipe paraolimpijaca koji su prošle godine proslavili ime Srbije na Olimpijadi paraplegičara u Riju, a ove godine na Svetskom prvenstvu u Londonu.

 -Kada imamo odgovarajuće uslove, ma i kada nema tih uslova, mi svojom upornošću i strašću da pobeđujemo i sebe i druge izdižemo se iz ovakvog stroja. Nadam se da to vide ovi naši iz ministarstva, jer mi sedimo i čekamo da se na nas obrati veća pažnja društva. Zato je i moto ovogodišnje manifestacije ”Start za sve nas”-rekao je Pajević.

 Po Pajevićevim rečima, uređenost ali i primena svetskih pravila omogućila je da od jednog šampiona na početku milenijuma, Zlatka Keslera, danas, posle 17 ovakvih skupova, Srbija ima preko 20 svetski priznatih takmičara koji redovno osvajaju medalje. On je skrenuo pažnju da postoji veliki problem u organizovanju igara u svega dva dana i da se nada da će se iznaći sredstva i razumevanje da igre ubuduće traju bar tri dana.

 Aleksandar Milikić,predsednik Opštine Bor pozdravio je učesnike sportskih igara i sve goste Bora.

 -Velika mi je čast što danas stojim pred vama ovde. Vama ponosnim, hrabrim, plemenitim ljudima, koji znaju i umeju da nađu put, da sve što rade rade na pravi način. Želim vam lep boravak u Boru i na Borskom jezeru, i želim vam da svi pobedite, jer ste svi vi već pobednici-istakao je Milikić.

 Miloš Janković je odmah na početku izlaganja obećao Pajeviću i svim prisutnima da će igre ubuduće trajati tri dana.

 -Ove igre su dokaz vaše odlučnosti i primer pretvaranja naizgled nemogućeg u moguće. Pobedili ste ne samo prepreke sa kojima se svakodnevno susrećete, već i predrasude koje postoje u jednom delu našeg društva. Proglašavam igre otvorenim-kazao je Janković.

 Republičke sportske igre se po treći put održavaju u Boru i na Borskom jezeru. Ovo takmičenje se održava 25. godinu zaredom sa ciljem promocije sporta među osobama sa povređenom kičmenom moždinom i aktivnog učestvovanja osoba sa invaliditetom u životu zajednice. Učešće je uzelo oko 120 takmičara iz gradova širom Srbije, kao i tri ekipe ili delegacije iz regiona (Slovenije, Makedonije, Bosne i Hercegovine).

 Po otvaranju igara, usledila su takmičenja u atletskim bacačkim disciplinama: bacanje kugle, bacanje koplja, bacanje diska, bacanje čunja i koplja, a u popodnevnim satima u hotelu „Jezero“ održavaju se takmičenje u šahu, kojim se ujedno završava takmičarski deo igara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *