PREKRETNICA U ENERGETSKIM ODNOSIMA DVE DRŽAVE

KLADOVO-U HEPS “Đerdap 1” minisrtar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i rumunski ministar energetike Toma Florin Petku sa saradnicima razgovarali su o ključnim pitanjima  o zajedničkom radu naše najveće hidrocentrale i rumunske Portile de Fier  u oblasti hidroenergetike.Tema je bila i saradnja operatera prenosnog sistema, kao i saradnja u oblasti proizvodnje nafte i gasa.

-Neka od tih pitanja, su pitanja  koja tangiraju problemi sa kojima se suočavamo u dužem vremnskom periodu.To se odnosi na  funkcionisanje Đerdapa 1 i 2, naših zajedničkih  energetskih postrojenja  koja su u vlasništvu dve susedne države. Zato imamo obavezu da  obezbedimo njihovo nesmetano i kontiniuirano funkcionisanje i  održavanje radi dugoročne stabilnosti đerdapskih hidrocentrala- kazao je ministar Antić.

Saradnja koja nam predstoji biće korisna za državu Srbiju i  i njenu energetiku, mišljanja je Petku.

– Takođe u interesu  je rumunske države  da poboljšamo  odnose kako bi Rumunija  mogla da  prodaje svoje proizvode u druge zemlje. U prvom redu mislim na proizvodnju i transport  električne energiju u Srbiju uz povećanje interkonektivnog kapaciteta u toj oblasti-dodao je rumunski ministar energetike.

Od izgradnje naše najveće hidrocentrale  imali smo odličnu saradnju, ali su od 2012. godine nastali problemi u realizaciji sporazuma i ugovora. Na sastanku u Kladovu  definisali smo smernice  za njihovo rešavanje smatra ministar Antić.

– Vrlo koristan i apsolutno konkretan sastanak na kome smo  sva otvorena pitanja  uveli u željenu proceduru. Zato iskreno verujem  da će ovaj sastanak biti prekretnica u energetskim odnosima Srbije i Rumunije- zaključio je Antić.

U radu skupa učestvovali su predstavnici ministarstva energetike, elektroprivrede Srbije, Elektromreže Srbije, NIS-a , Transnafte i Srbije gasa.

M.R.

Projekat “Tri stuba razvoja Kladova: turizam, mala privreda i poljoprivreda“ sufinansira Opština Kladovo – „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *