CILJEVI I INDIKATORI

Borski okrug: ”Sajtovi lokalnih samouprava: bilten vlasti ili servis građana?”(2)

Cilj ovog medijskog projekta, koji realizujemo na sajtu: www.timocke.rs, pored svih ostalih, najbolje definiše zaključak u izveštaju TS-a:

”Želja i namera Transparentnosti Srbija jeste da ovo istraživanje i rangiranje postane redovno, godišnje, kako bi se ostvarila tri cilja: poređenje trenutnih rezultata između gradova i opština, praćenje njihovog napredovanja (ili nazadovanja) tokom dužeg vremenog perioda i utvrđivanje „uskih grla” transparentnosti, odnosno oblasti koje su problematične u velikom broju JLS kako bi se iniciralo njihovog otklanjanje.”

Projekat :”Sajtovi lokalnih samouprava: bilten vlasti ili servis građana?(Borski okrug)” je logičan sled i potreba nastavka analize sajtova lokalnih samouprava, a, imajući realno u vidu kapacitete kojima raspolažemo, istraživanje će biti fokusirano na četiri opštine Borskog okruga. Što ne znači da, radi upoređivanja neće biti analizirani i ostali sajtovi u regionu i celoj Srbije, kako bi se ukazalo na pozitivne primere i dobra rešenja.

Smatramo da nema ni jednog razloga da i mi ne usvojimo kategorije i indikatore koje je primenio TS, ali smo ih selektovali i racionalizovali u cilju efikasnijeg praćenja onih za koje smo , na bazi dosadašnjeg iskustva, ustanovili da su indikativni, da se nešto više tiču interesa grđana, ali i medija poput našeg. I kako bismo efikasnije mogli da realizujemo medijski projekat shodno kapacitetima medija, u kvalitativnom i kvantitativnom smislu.

Tabela 1: Indeksi transparentnosti JLS Borskog okruga

Prema istraživanju koje je 2015. godine sproveo projektni tim Transparentnosti Srbija(tabela 1.), jedinice lokalnih samouprava(JLS) Borskog okruga nisu se ”proslavile”. Razlozi za postojeće loše stanje mogu se podeliti na objektivne i neopravdane. Objektivno gledano, a što istraživanje nije parafraziralo, sve opštine Timočke Krajine kubure sa kadrovima, nisu dovoljno tehnološki opremljene i skromni budžeti im  ne dozvoljavaju da se ”razmahnu”.

Neopravdani, pa i tendenciozni razlozi leže u birokratskom nasleđu opštinskih administracija koje teško prihvataju promene. Lokalne političke strukture u opštinama i gradovima poput Paraćina, Inđije, Sokobanje, Knjaževca…su uspele da svoju birokratiju prizovu ”k poznanijeu prava” građana, pa su njihovi sajtovi dobili najviše ocene i pokazali svoju osnovnu ulogu, a to je da su oni tu zbog građana i da imaju obavezu da ih informišu o svom radu i rezultatima rada.

Izvor: transparentnost.org.rs/LTI/index.html

Projektni tim sajta: timocke.rs

Projekat: ”Sajtovi lokalnih samouprava: bilten vlasti ili servis

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *