DAN KOJI SLAVI SLOBODU

MAJDANPEK– Nizom manifestacija u Majdanpeku je prigodno obeležen Dan opštine, 12. septembar, u znak sećanja na isti dan 1944.godine kada je u Drugom svetskom ratu ovaj grad oslobođen, sa svečanom sednicom opštinskog parlamenta na kojoj su uručene tradicionalne septembarske nagrade, kao centralnim događajem. Prethodno, delegacije su položile cveće i vence na spomenike i spomen obeležja graditeljima i oslobodiocima, u subotu uveče je za građane organizovan sjajan, ali, nažalost, slabo posećen koncert „Balkanike“, a za goste je organizovan obilazak renovirane zgrade srednjih škola, kao i posete aktuelnim izložbama u gradu.

Svečanoj sednici Skupštine opštine prisustvovale su delegacije bratskih gradova Čelinac u Republici Srpskoj i Fokšani u Rumuniji, ali i više drugih sa kojima Majdanpek ostvaruje intenzivnu međunarodnu projektnu saradnju, zatim Olyver Marius DILOF, Konzul Republike Rumunije u Zaječaru, kao i predstavnici političkog i privrednog života Borskog okruga i opština tog, Zaječarskog i Braničevskog okruga.

Prisutne je najpre pozdravio Slaviša Božinović, predsednik SO Majdanpek istakavši da se praznik obeležava u teškim vremenima: – Suočeni smo sa najtežim zadatkom, kako zaustaviti dalje ekonomsko, društveno i demografsko propadanje, kako zaustaviti dalje porodično iseljavanje. Opština Majdanpek je u saradnji sa drugim organima lokalne zajednice dala svoj doprinos u interesu boljeg života građana, ali to nije dovoljno. Zato svi moraju jedinstvenije, odgovornije i sa puno elana i vere u sopstvene snage i iskustva da pokrenu ekonomski, društveni i infrastrukturni razvoj opštine da vratimo kult rada i uspeha koji je krasio rudare, alase iz Donjeg Milanovca, radnike i građane ove opštine decenijama.“

Prisutni su imali priliku da pogledaju film koji govori o ostvarenim rezultatima između dva praznika, a potom im se obratio prvi čovek opštine, Dejan Vagner, istakavši značaj koji za stablizaciju i unapređenje kvaliteta života u opštini imaju dešavanja u Rudniku bakra Majdanpek: –  Pozitivni efekti napora koji se u RBM-u ulažu na povećanje proizvodnje, uz dosledno sprovođenje UPPR-a se već sada osećaju. Opštinski prihodi od nadoknade za korišćenje mineralne sirovine i naknade za zaštitu životne sredne dostićiće u toku ove godine 180-200 miliona dinara, što će skoro za trećinu uvećati prihode opštinskog budžeta. To će nam omogućiti da započnemo rešavanje najprioritetnijih, dugo godina akumuliranih, komunalnih i infrastrukturnih problema, pre svega u vodosnabdevanju i daljinskom grejanju, da dalje unapređujemo primarnu zdravstvenu i socijalnu zaštitu, da efikasnije popravljamo ulice i lokalne puteve, da nastavimo sa uređenjem i opremanjem predškolske ustanove i škola, da omogućimo sportskim klubovima nastupe u višim rangovima takmičenja, da više uložimo u promociju i razvoj turizma, da mnogo bolje podržimo naše poljoprivrednike i da još što šta poboljšamo na području opštine“.

Vagner se osvrnuo i na druga dešavanja, počev od onih vezanih za „Zlataru Majdanpek“ i IPM, te činjenicu da su izostale veće investicije, ali i da nije bilo većih poremećaja u funkcionisanju važnih oblasti života, vodosnabdevanju, grejanju, te govorio o nizu preduzetih mera sa ciljem da se što pre razreše najveći problemi.: – Za narednu godinu imamo realnih šansi da se iz državnog programa za obnovu i modernizaciju objekata obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite, isfinansiraju rekonstrukcije i sanacije objekata majdanpečkog Doma zdravlja i bolnice, kao i objekti OŠ „Miladin Bučanović“ iz Vlaola u ukupnoj vrednosti od oko 60 miliona dinara.“

Ove godine dodeljeno je šest Septembarskih nagrada zaslužnim pojedincima i organizacijama, kao i osam pohvala. Dobitnici godišnjih priznanja su Milica Cvetanović, Alen Efović, Perica Arsić, Srđan Mitrović, Nenad Ilijić i Rukometni klub „Majdanpek“, a pohvala: Biljana Danilović, Mijomir Ivanović, „Saška radio“, Nacionalni park Đerdap, Udruženje „Vredne Vlajne“, KUD „Lepenski vir“, Dragoslav Delija i Slavoljub Rašković.

I.Ć.                                                                                                                      

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *