NASLEĐA NA GRANICI DUNAVA

KLADOVO-U okviru realizacije projekta “Nasleđa na granici Dunava” u kladovskom Domu kulture  članovi međunarodnog projektnog tima održali  su promo konferenciju za novinare. Bila je to prilika da se javnosti predstave dosadašnje aktivnosti i dinamika sprovođenja programa koji  sadrži izgradnju viztorskog centra na ulazu u srednjovekovnu tvrđavu “Fetislam”. Lider na projektu je opština Kladovo, dok su  partneri Episkopija iz Tun Severina,  opština Brošteni i Asocijacije iz Lupše.

-Projekat  “Nasleđa na granici Dunava”  iz IPA fondova  sufinansira Evropska unija u okviru prekogranične saradnje Rumunija – Srbija. Period implementacije je 24 meseca , a ukupan budžet za realizaciju projekta je 2,3 miliona evra, učešće EU je 1,9 miliona evra. Budžet opštine iznosi  1,2 miliona evra od čega su bespovratna sredstva  EU oko milion evra. Izuzetno smo zadovoljni što su Inicijativu opštine Kladovo u okviru realizacije projekta “Nasleđa na obali Dunava” podržali partneri iz Rumunije. To je značajno s obzirom da je reč je o najvrednijem ugovoru koji je opština Kladovo do sada potpisala u
okviru programa prekogranične saradnje- istakao je  Radisav Čučulanović, predsednik opštine Kladovo.

Glavni cilj projekta “Naseđa na granici Dunava” je povećanje atraktivnosti kulturnog i slobodnog turizma u graničnom području Borskog i okruga Mehedinci- istakao je Čučulanović i dodao:
– Specifični ciljevi projekta su poboljšanje prekogranične saradnje u oblasti turizma,investiranje u dva turistička proizvoda i stvaranje i promocija  lokalnog turističkog brenda-pojasnio je Čučulanović.

 Radovi na izgradnji vizitor centra trajaće dve godine i kada budu završeni  upotpuniće turističke sadržaje i doprineće afirmaciji turističke mreže u prekograničnim zonama dve susedne zemlje, smatra i Mihai Kokrkodel istraživački menadžer.

-Razvijanje partnerstva  i promocija inovativnih  akcija i komunikacija  doprineće  isticanju vrednosti lokalnog  kulturnog i ruralnog nasleđa u graniiim područjima.Tome će doprineti novi sadržaji i ulaganje u prekograničnu turističkiu mrežu.To podrazumeva razmenu dobrih iskustava u toj delatnosti- smatra  Mihai Korkodel istraživački menadžer iz opštine Brošteni u Rumuniji.

Rok za završetakrealizacije projekta “Nasleđa na granici Dunava”  je 7. jun 2019. godine.

M.R.

Projekat “Tri stuba razvoja Kladova: turizam, mala privreda i poljoprivreda“ sufinansira Opština Kladovo – „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *