PRIMARNA PODRŠKA MASOVNOJ FIZIČKOJ KULTURI MLADIH

Bor: ‘’Stanje fizičke kulture i sporta u osnovnim školama’’(1)

Prema istraživanju Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja,  ”Samo polovina učenika osnovnih škola se bavi rekreacijom tri puta nedeljno. Od učenika koji se bave fizičkom aktivnošću, oko 40 odsto njih to radi u sportskim klubovima, što predstavlja udar na roditeljski budžet. Kao glavne razloge nebavljenja rekreativnim vežbanjem učenici su naveli  nepostojanje navike, nedostatak vremena, nedostatak finansijkih sredstava i nepostojanje uslova za uključivanje u neki oblik vežbanja u blizini stanovanja. Ovo ostavlja značajne negative posledice po zdravnje nacije, koje se ogleda u problemima gojaznosti, ravnih tabana, deformiteta kičmenog stuba i slično”.

Zakon o lokalnoj samoupravi(član 19, stav 16.) definiše položaj i ulogu lokalnih samouprava u oblati fizičke kulture i sporta:  ”Osniva ustanove i organizacije u oblasti osnovnog obrazovanja.., primarne zdravstvene zaštite, fizičke kulture, sporta, dečje zaštite .., prati i obezbeđuje njihovo funkcionisanje.”

Maniša Vukmirović, profesor fizičke kulture, u autorskom tekstu:”Nastava fizičkog vaspitanja u nižim razredima osnovne škole”,pored  ostalog otvara i sledeća pitanja:

”Svaki dan se svi susrećemo sa ’’bombardovanjem’’ informacijama o zdravom načinu života, pravilnoj ishrani, o neophodnosti uključivanja u određene fizičke aktivnosti, o sve dužem vremenu koje deca provode u sedentarnim navikama, ispred ekrana televizora ili kompjutera. Koji je rezultat sve te priče?”…”A šta je sa školom? Zašto sve više dece, koja nemaju velike sportske ambicije odlazi u sportske klubove? Nije li fizičko vaspitanje u školama izgubilo primat nad agresivnim nastupom raznih sportskih klubova. Odgovor je, Da!”

Strategija razvoja sporta u Republici Srbiji  je definisala opšti cilj: ” Unapređenja školskog sporta i to da se unapredi sistem sporta u predškolskim, školskim i visokoškolskim ustanovama“.

Nećemo pogrešiti ako pođemo od pretpostavke da se stanje fizičke kulture i sporta u osnovnim školama opštine Bor ne razlikuje suštinski od stanja u ostalim lokalnim sredinama u Srbiji. Svi napred navedeni stavovi i javno dostupna istraživanja ukazuju da su lokalne samouprave, suprotno zakonu, ”odustale” od  svoje osnovne uloge, a to je: primarna podrška masovnoj fizičkoj kulturi mladih .

Izvor: Univerzitet u Beogradu – Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja”, Savez za školski sport Srbije:„Sport  u škole“, Maniša Vukmirović, profesor fizičke kulture:”Nastava fizičkog vaspitanja u nižim razredima osnovne škole”.

Obrada: timocke.rs, projektni tim; Foto: Arhiva ”Timočkih”

Projekat: ‘’Stanje fizičke kulture i sporta u osnovnim školama’’, sufinansiran je iz budžeta Opštine Bor . Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *