ZA BOLJI ŽIVOT U SELU

BOLJEVAC- Domovi kulture u većini sela na području Boljevca, građeni su posle Drugog svetskog rata i sve do danas su mesto okupljanja svih žitelja , u njima se organizuju slavlja i razne druge manifestacije. Iz tog razloga je za meštane sela održavanje i rekonstrukcija ovih zgrada izuzetno važna i to ističu kao jedan od prioriteta u svojim sredinama.

-U skladu sa potrebama stanovnika u selima, opština Boljevac svake godine izdvaja budžetska sredstva za stvaranje boljih uslova života na selu, pre svega zbog ostanka mladih, a osim ulaganja u sanaciju lokalnih puteva i vodovoda, izdvajaju se sredstva i za poravku i održavanje Domova kulture, ističe predsednik opštine Nebojša Marjanović.

U selu Dobro Polje, ove jeseni se upravo radi na sanaciji krovne konstrukcije seoskog Doma.

 – Selo broji oko 350 stanovnika, većina se bavi poljoprivredom, imamo dosta penzionera, kao i zaposlenih, a ono što je izuzetno važno jeste činjenica da se ne smanjuje broj dece u školi, što garantuje opstanak sela, ističe Miroslav Trailović, predsednik Saveta mesne zajednice.  – Odlučili smo da ove godine na Domu kulture rekonstruišemo krov i uredimo kuhinjski prostor, pošto se ovde još uvek održavaju mnoga seoska slavlja. Lokalna samouprava nam je  za te namene obezbedila osamsto hiljada dinara, kaže Trailović.

Seosku četvororazrednu školu, kao izdvojeno odeljenje matične škole „9. Srpska brigada“ u Boljevcu, pohađa devetoro učenika od prvog do četvrtog razreda. Sa njima su i predškolci, a učiteljica Slađana Dinić je u ovom selu već četiri godine i prema njenim rečima, rad u kombinovanom odeljenju predstavlja poseban izazov i odgovornost za nastavnika, a što se tiče đaka, uvek su spremni da pomažu jedni drugima, posebno u starijim razredima.

Selo ima ambulantu u koju jednom nedeljno dolazi lekar, meštanima je na usluzi i pokretni šalter Pošte Srbije, a zahvaljujući angažovanju članova mesne zajednice, selo ima i prodavnicu, što je izuzetno važno za starije žitelje.

-Ovde u kupovinu dolaze često i naše komšije iz knjaževačkih sela, Bučja, Vlaškog Polja i drugih, koja se nalaze na regionalnom putu Boljevac –Knjaževac, pošto u njihovim selima nema prodavnica, pa im je jednostavnije i bliže da ovde obave kupovinu, kaže prodavac Nebojša Dicić.

Prema rečima Dobropoljaca, ono što nedostaje selu je kvalitetnija pokrivenost mobilnom telefonijom i internet signalom. Nadaju se takođe da će i regionalni put Boljevac – Knjaževac, koji prolazi kroz selo, uskoro dobiti novi asfalt, što bi poboljšalo sveukupne uslove života u selu.

M.G.

Projekat „Poljoprivreda, selo, mladi: ko ne seje neće ni žeti“ sufinansira Opština Boljevac. “Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *