PONOSNIH 170 GODINA

KLADOVO-Školstvo u Brzoj Palanci ima tradiciju dugu 170 godina, a na to je posetioce priredbe u OŠ “Stefanija Mihajlović”  podsetio muzičko-scenski program  “Nekad i sad ” jer ih  je vodio kroz vremenski period od vek i po i još dve decenije više. U Staroj Brzoj Palanci školski program je realizovan u nekadašnjem Trgovačko-esnafskom domu koji je zbog velikog broja dece vremenom postao tesan. Nakon izgradnje hidroelektrane “Đerdap 2” taj objekat otišao je u zaborav jer je ostao pod vodom Đerdapskog jezera. Kada je 1983. godine sazidana zgrada nove škole površine 2700 kvadrata u njoj su nastavu pohađala 1182 osnovaca.

– U zgradi današnje škole, koja  nosi ime  narodnog heroja “Stefanije Mihajlović”, u klupama je 65 đaka dok u devet izdvojenih odeljenja nastavu pohađaju 33 učenika. Pre velike seobe gastarbajtera u zemlje zapadne Evrope, u klupama  škole u staroj Brzoj Palanci i  izdvojenim četvororazrednim odeljenjima u okolnim selima bilo je blizu 1200 učenika- podsetio je  Aleksandar Krstić  nekadašnji profesor i direktor OŠ ” Stefanija Mihajlović” koji penzionerske dane provodi u Brzoj  Palanci. U toj obrazovno-vaspitnoj ustanovi školuju se deca od 7-15 godina. Sa koliko uspeha, potvrdila je kreativnost koju su školarci prezentovali tokom programa koji je održan povodom obeležavanja vrednog jubileja. Od drugih, škola u Brzoj Palanci se razlikuje i po domu učenika za 2 planinska odeljenja od 5-8 razreda.

– Naša škola je  jedina iz Timočke krajine koja se  našla u 50 najboljih osnovnih škola u Srbiji po prijemnim ispitima i po znanju. Ime je dobila po Stefaniji Mihajlović, devojci koja je poginula u II svetskom ratu, streljana je zajedno sa partizanima  nedaleko od Brze Palanke. Zato svake godine 7. oktobra slavimo  Dan škole.Trenutno zapošljavamo 52 radnika- istakao je Zaviša Veljković direktor škole. Stalna migracija stanovništva i pad nataliteta drastično se odražavaju na manjak školaraca u Kladovskom kraju. Uprkos tome lokalna samouprava zalaže se za očuvanje škola iako u naseljenim sredinama ima sve manje školske dece i mladih.

– Škola u Brzoj Palanci mora da opstane i zato će rekonstrukcija, koja će početi  naredne godine, stvoriti još bolje uslove za obrazovanje i vaspitanje đaka. To zaslužuje škola u kojoj je nastavu pohađao i Zoran Lilić nekadašnji predsednik države- naglasio je Dragan Novaković zamenik predsednika opštine Kladovo koji je kolektivu škole i meštanima Brze Palanke čestitao vredan jubilej.

M.R.

Projekat “Tri stuba razvoja Kladova: turizam, mala privreda i poljoprivreda“ sufinansira Opština Kladovo – „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *