BAKTERIJSKA VAGINOZA

Bakterijska vaginoza je sindrom koji predstavlja poremećaj u sastavu vaginalne flore tj. bakterijsku disbiozu, te nema jednog, jasno definisanog uzročnika.

Karakteriše je izostanak tipičnog zapaljenskog odgovora vagine.

Normalnu (fiziološku) floru vagine čine  Lactobacilli (Gram pozitivne bakterije koje održavaju kiselu sredinu ph 4 u vagini i štite sluzokožu). Vagina sadrži većinom “dobre” bakterije i nekoliko “loših”. BV se razvije kada se poveća broj loših, anaerobnih bakterija (Atopobium vagine), posebno Gardnerella vaginalis u odnosu na normalne stanovnike vagine. Količinu bakterija u vagini pod kontrolom drži jačina kiselosti u vagini. Normalno je ph 4 i manje. Što je kiselost manja (vrednost ph ide ka neutralnom,7), to su uslovi za rast i razmnožavanje uzročnika bolji.

Gardnerella vaginalis je mali Gram negativni bacil. Sastavni je deo fiziološke flore vagine i creva, ali prilikom njenog prekomernog razmnožavanja nastaje bakterijska vaginoza. Gardnerella je vodeći uzročnik ovog sindroma. Svojim metabolitima omogućava rast i razmnožavanje drugih anaerobnih bakterija.

BV je najčešća infekcija vagine žena reproduktivnog doba. Uglavnom je tihog, asimptomatskog toka, ali može se pojaviti i pojačan vodenast sekret, sivkaste do mlečno bele boje (neprijatnog mirisa na ribu). Bez svraba i peckanja. Ako se pojavi žarenje i svrab, najčešće su znak pridružene infekcije Trichomonas vaginalis-om i Candidom. Ostali simptomi vaginitisa izostaju, zato i ne govorimo o zapaljenju u pravom smislu te reči.

50% žena nema nikakvih simptoma.

Dijagnoza BV

Dijagnoza se vrši na osnovu kliničkih i laboratorijskih kriterijuma:

*pojačan sekret neprijatnog mirisa na ribu koji se pojača nakon dodavanja kalijum hidroksida (“sniff test” ).

*U  mikroskopskom preparatu razmaza vaginalnog sekreta bojenog po Gramu, prisutnost tzv.”Clue cells”, ćelija poput klupčeta, nejasnih ivica, prekrivenih Gardnerellom vaginalis (više od 20% svih epitelnih ćelija).

*U mikroskopskom preparatu nema zapaljenskih ćelija

*Ph veći od 4.5

*Većinu bakterija koje čine floru vagine sa bakterijskom vaginozom teško je kultivisati

Faktori rizika

-Antibiotska terapija

-Česta ispiranja vagine(prekomerna primena sredstava za ličnu higijenu)

-Česta promena partnera

-Spirala

Lečenje

BV je potrebno lečiti.  Tokom lečenja preporučuje se suzdržavanje od polne aktivnosti ili zaštićeni polni odnos (kondom). U većini slučajeva ne treba lečiti partnera. Iako ne spada u tipične polno prenosive bolesti, jedan od faktora rizika je  promiskuitetno ponašanje. Takođe hormonske promene  u toku menstrualnog ciklusa i menopauza.

BV moze se javiti kod žena koje nisu polno aktivne.

Prevencija

– Upotreba prezervativa

– Samo jedan seksualni partner

– Nošenje pamučnog donjeg veša

– Blagi intimni sapuni, prilagođeni ph vaginalnom (ph 4), izbegavati sredstva sa parfemima

– Izbegavanje ispiranja vagine

 

Zavod za javno zdravlje “Timok”Zaječar

Centar za mikrobiologiju                                                                        

 dr med.Gordana Vasilijević Lučić          

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *