PONOSNIH 50 GODINA BRAKA

Zlatna svadbaBOR-Ovogodišnja “Zlatna svadba”, manifestacija koja obeležava 50 godina zajedničkog života, po 17. put je održana minulog vikenda u opštini Bor. Ove godine okupila je  58 parova, najviše do sada, i opravdala epitet manifestacije od posebnog značaja,  rečeno je na svečanom prijemu u opštini Bor.

-Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam danas sa vama. Zahvaljujući vašem radu, naša deca su srećna jer imaju škole, obdaništa, Dom zdravlja i bolnicu koju ste vi izgradili. Hvala vam na tome- istakao je Aleksandar Milikić, predsednik opštine Bor i čestitao parovima na energiji i istrajnosti koja traje i više od pola veka.

U organizaciji Gerontološkog društva Bor, nakon prijema u opštini Bor, za ovogodišnje slavljenike priredjen je i bogat kulturno-umetnički program u sali Muzičke škole „Miodrag Vasiljević“, dok se program obeležavanja ovogodišnje „Zlatne svadbe“ završio svečanim ručkom.

-Pedeset godina braka, života u zajednici u kojoj ima mnogo ljubavi, razumevanja i poštovanja, jeste nešto što je za divljenje. Ovi naši sugrađani koji imaju bogato iskustvo i od kojih se mnogo može naučiti  trebaju da budu pravi primer mladim generacijama, a ne da ih posmatramo kao istrošenu populaciju. Nadam se da će oni i nadalje biti dobri učitelji mlađim generacijama, a  da smo mi bili dobri domaćini i uživali u današnjem danu-rekao je Nihad Mislimoski, predsednik Gerontološkog društva Bor.

U vreme kada su institucija braka i porodice u krizi, ovogodišnji slavljenici uveravaju da je opstati toliko godine veoma lako.

– U januaru mesecu naredne godine biće 52 godine od kako smo u braku. Mladim generacijama bi samo poručili da imaju strpljenja i neku vrstu razonode i zabave kod kuće sa svojim bračnim drugom, jer tako vreme brže prolazi. Poštovanje bračnog druga je takođe velika stvar, sloga i briga o deci, unucima i praunucima ispunjava svaki dom, uostalom to je i suština života-kažu Dušan i Ljubinka Nakić.

Obično se smatra da je ljubav, jedini recept za opstanak, međutim naš sagovornik ima malo drugačije mišljenje.

– Pored svih muka i teškoća koje nosi život, potrebno je da zdravlje služi bračne drugove. Nije samo ljubav u pitanju, potrebno je malo više i inata da se dožive ove godine i da na kraju sve bude ovako kako je danas-tvrdi Mirko Petrović, koji sa suprugom Zorom proslavlja ovaj značajan jubilej.

M.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *