NOVA STRATEGIJA SOCIJALNE POLITIKE

BOR- Izmenama i dopunama strategije iz oblasti socijalne zaštite koju je opština Bor donela još 2013. godine biće izrađena nova strategija za period od 2018. do 2022. godine. Značajna sredstva koja se izdvajaju iz opštinskog budžeta za populacionu politiku, aktivne mere zapošljavanja, pomoć i usluge za osobe sa invaliditetom, decu i stare biće još veća u narednoj godini, rečeno je na prvom sastanku lokalnog Saveta za socijalnu politiku u opštini Bor.

Iako je Savet za socijalnu politiku vrlo značajan, jer donosi jedan važan strateški dokument koji važi za četvorogodišnji period, nažalost, dosta dugo se nije sastajao i danas je ideja bila da se okupimo i sumiramo rezultate. Ono što mi želimo u narednom periodu je da to ne bude samo mrtvo slovo na papiru. Šta je sve učinjeno u prethodnom periodu kroz ovaj strateški dokument, koji su njegovi nedostaci, kao i na čemu bi se trebalo raditi u narednom periodu biće naš zadatak-rekao je Dobrica Đurić, predsednik Saveta za socijalnu politiku opštine Bor.

Đurić je dodao da su najbitnije usluge koje već postoje u ovom strateškom dokumentu, kao i one usluge u domenu socijalne zaštite koje lokalna samouprava nema, da se dodaju, da se vidi kako one funkcionišu, da li preko ustanova ili direktno preko budžeta lokalne samouprave.

Želimo da proširimo socijalnu zaštitu dodavanjem novih usluga, ne samo dnevnih boravaka za decu sa posebnim potrebama, već i za decu koja imaju problema sa vršnjačkim nasiljem. Formiranjem mobilnih timova, uslugu za pomoć u kući čemo omogućiti i seoskim domaćinstvima. Ono što je za mene ključno, je da se ozbiljnije bavimo aktivnom politikom zapošljavanja koja je jedna od komponenti socijalne politike-zaključuje Đurić.

M.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *