SEDAM DECENIJA POSTOJANJA

KNJAŽEVAC-U susret svojoj 70. sezoni Nacionalni ansambl “Kolo“ je na turneji po istočnoj Srbiji. Jedna od stanica na tom putu bio je i Knjaževac. Koncert je održan proteklog vikenda, u velikoj dvorani Doma kulture.

Očuvanjem narodne kulture kroz igru, pesmu i izuzetnu umetničku interpretaciju Nacionalni ansambl “Kolo“ bavi se sedam decenija. Bile su to uzbudljive godine stvaranja, kaže direktor Vladimir Dekić: “Sedam decenija je velika stvar za svaku umetničku kuću. Mi smo 70. sezonu otvorili u Budimpešti u septembru i krenuli smo da održavamo koncerte i mini turneju po istočnoj Srbiji.“

Koristeći mogućnosti savremene tehnologije, igrajući se svetlima i video najavama, vrhunski profesionalno, onako kako to samo oni umeju, “Kolo“ je igrom, pesmom i muzikom, knjaževačku publiku „prošetalo“ kroz Srbiji i region.

Repertoar “Kola“, na kome se nalaze 133 koreografije, stvarali su najeminetniji stručnjaci. Članom ansambla postaju oni koji prođu audiciju i ne mali staž volontiranja. Planovi za obeležavanje jubileja su veliki, ali i ostvarivi uz podršku države, ističe Dekić: “Ministarstvo kulture i informisanja je prepoznalo, pogotovu u poslednje dve godine, to što mi radimo. Uvek, naravno, može bolje, para nikad dovoljno. Nama je trenutno problem zabrana zapošljavanja i na tom planu pokušavamo da se snađemo. Planovi su nam veliki i zaista imamo veliku podršku Ministarstva.“

Ansambl “Kolo“ počeo je sa radom 15. maja 1948. godine. Osim u zemlji, sa bogatstvom folklorne tradicije Srbije upoznali su publiku širom sveta, gostujući su na najvećim scenama i nastupajući u prestižnim koncertnim dvoranama.

LJ.P.

Projekat “Podrška poljoprivredi, turizmu i maloj privredi : kreativnost i inovativnost u praksi”   – “Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane opštine Knjaževac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *