U OSNIĆU IZGRAĐENA NOVA CRKVA

BOLJEVAC-Meštani Osnića, sledeće godine će seosku slavu, Svetu Petku, obeležiti u novoj crkvi, posvećenoj ovoj svetiteljki, pošto su ove jeseni završeni radovi na izgradnji objekta.

Prema kazivanju meštana, ovo selo prvi put u svojoj dugoj istoriji dobija crkvu, smeštenu u centru sela, a njena gradnja je počela pre desetak godina.

Osnić je veliko selo, ima oko hiljadu dve stotine žitelja, a izgradnja crkve je veoma važna za  sve vernike, koji će u selu moći da prisustvuju službi i liturgijama, kaže Bane Kračunović, predsednik Saveta mesne zajednice.

– U selu imamo  dosta mladih i pedesetak đaka od prvog do osmog razreda, pa se iz tog razloga trudimo da obezbedimo i druge sadržaje, kako bi poboljšali uslove života u selu.  Ono što posedno animira mlade u Osniću je angažovanje u našem KUD-u , koji postoji više od pola veka i nosi ime  čika Alekse Nikolića, poznatog dudučara, koji je i jedan od prvih članova društva, dodaje Bane.

Kad je reč o crkvi, osim donatora i dobrotvora, izgradnju svih ovih godina finansijski podržava i opština Boljevac, kao i Uprava za verska pitanja Srbije.

Raduje nas činjenica da Osnić, kao jedno od najvećih sela u našoj opštini dobija crkvu. Ove jeseni smo izdvojili milion dinara i isto toliko je opredelila i Uprava za verska pitanja, kako bi završili i spoljašnje i unutrašnje radove na objektu, kaže Nebojša Marjanović, predsednik boljevačke opštine.

  –U neposrednoj blizini crkve je i fudbalski teren koji ćemo takođe urediti, jer ovo selo ima i fudbalski klub, koji postiže  veoma dobre rezultate, što nam je  dodatni motiv da podstičemo i sportske aktivnosti u selu, ističe Marjanović.

Osnić je jedno od sela u boljevačkoj opštini u kome je otvoren pokretni šalter Pošte Srbije, u prostorijama Doma kulture, što je, s obzirom na udaljenost od dvadesetak kilometara od grada, izuzetno važno za sve žitelje, a posebno za penzionere. U okviru Doma kulture opremljena je i seoska ambulanta.

M.G.

Projekat „Poljoprivreda, selo, mladi: ko ne seje neće ni žeti“ sufinansira Opština Boljevac. “Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *