ODBORNICI IZMEĐU SVOG SELA I POLITIČKE STRANKE

Bor:”Saveti seoskih mesnih zajednica između građana i lokalne samouprave”(7)

BOR -Ne samo saveti, između žitelja sela i lokalne samouprave nalaze se i odbornici iz tih sredina u Skupštini opštine (SO) Bor. Odbornike, međutim, ne biraju sami meštani sela, njih biraju političke stranke, pa, praktično, u najvećem broju slučaja oni strankama i polažu račune, a ne svojim komišijama. Da li to tako treba da bude?

Početkom ovog milenijuma, SO Bor je odlučila da borj odbornika smanji sa 47 na 35. Pa, iako se broj stanovnika naše opštine permanentno smanjuje, taj ”deficit” u broju odbornika političke strenke su ”prelomile” preko borskih sela. Ako smo dobro izbrojali, u SO Bor ima svega šest odbornika sa sela. Proporcionalno broju stanovnika koji žive u samom gradu i u selima, broj odbornika sa sela trebao bi da bude bar duplo veći.

Seka Vanucić(SNS), odbornik je iz gorštačkog sela Gornjane, a Zlatan Mejlanović(SNS) jedan je od dva odbornika, koliko u SO Bor ima Zlot, najveće selo borske opštine.

Vanucićeva kaže za ”Timočke”, da se nadala da će kao odbornik, i kao žena sa sela, moći mnogo toga da promeni i doprinese.

-Nisam u ovom mandatu ostvarila sve ono što sam planirala i što sam želela. Čini mi se da nisam imala ni podršku samih žitelja sela, jer među ljudima postoji zavist i netrpeljivost. Gornjane ima 13 zaseoka, ali igrom slučaja u Savetu Mesne zajednice Gornjane je devet članova iz jednog zaseoka. Da li zbog opšteg siromaštva i nemaštine, tek ostali ljudi u Gornjanu imaju utisak da savet najviše vuče u svoj zaseok, pa se osporava i put Gornjane-Rudna Glava, koji prolazi baš kroz taj zaseok odakle je većina članova saveta-kaže Vanucićeva.

Odbornica sela Gornjane ukazuje i na vrlo lošu komunikaciju i saradnju sa Živoradom Petrovićem, nedavno smenjenim predsednikom Opštine Bor.

-Mislim da je između nas Gornjanaca raskol oko toga šta su prioriteti u selu. Jedni su da prioritet budu putevi, drugi seoski vodovod, a treći poljoprivredna zadruga. Mene nikada nisu kao odbornika zvali da prisustvujem savetu, da se dogovorimo šta kao odbornik da zastupam u SO. Mislim da bi sa sadašnjim predsednikom Aleksandrom Milikićem mogli mnogo toga da uradimo za Gornjane, jer je on, po mom iskustu, komunikativniji i nije isključiv kao njegov prethodnik-kaže Vanucićeva.

Na naše pitanje: da li će se na predstojećim lokalnim izborima u Boru ponovo kandidovati za odbornika kaže:

-Ukoliko bi moju kandidaturu podržali i Gornjanci, bih. Čini mi se da sada postoje bolji uslovi za odbornički rad. Ako se ja pitam, prioritet u Gornjanu je osnivanje zadruge. Mi moramo na selu da se usredsredimo na proizvodnju hrane, i to ekološki zdrave hrane. Udruživanjem u zadrugu bi lakše plasirali svoje proizvode i lakše dolazili do novca za veću proizvodnju. Ali, ako meštani smatraju da imaju boljeg kandidata za odbornika, ja ću to poštovati, jer imam svoj posao i funkcija odbornika mi lično nije potrebna-zaključuje Seka Vanucić.

Zlatana Mejlanovića, odbornika naprednjaka iz Zlota smo podsetili da je on prvobitno bio kandidat Demokratske stranke.

-Jesam, ali su me iz stranke isključili, jer su tražili da glasam kako stranka naredi. Kako je došlo do toga da je DS u Boru odlučio da se glasa protiv izdvajanja novca za neki projekat u selu Zlot, ja sam prekršio stranačku disciplinu i glasao za moje selo. I opet bih tako postupio-kaže Mejlanović.

Mejlanović ističe da je njegova saradnja sa savetom ”više nego dobra”. Dogovori oko kapitalnih investicija u selo Zlot su redovni i za bolje uređenje sela se pred lokalnom samoupravom, koja upravlja budžetom, pojavljuju sa jedinstvenim i čvrstim stavom.

-Kao odbornik sam češće u prilici da komuniciram sa predsednikom Opštine i izložim mu naše potrebe i planove. Mogu da kažem da je većina onoga što smo predložili urađeno, ali ima i onoga što nije, pa ćemo nastaviti da se borimo za to, da najveće selo borske opštine dobije komunalnu infrastrukturu kakvu zaslužuje-kaže Mejlanović.

Mejlanović kaže, da je svestan da jedan deo odbornika svoj položaj koristi za ličnu korist, ali da to nije njegov slučaj, jer mu je jako stalo da Zlot bude bolje mesto za život i da njegovo zalaganje vide i njegovi meštani.

-I pored toga što veruje da sam se kao odbronik zdušno borio za selo Zlot, mislim da se na predstojećim lokalnim izborima neću kandidovati za odbornika. Po meni, mesna zajednica je osnovna ćelija lokalne samouprave, ali ona je izgubila sva svoja prava, izgubila je i elementarnu imovinu, nema nikakve izvore prihoda, a od nje se očekuje da ima autoritet pred žiteljima. U svemu zavisimo od lokalne vlasti u Boru i za sve moramo da se natežemo. Država propagira decentralizaciji, a u ovom trenutku je sve maksimalno centralizovano, pa i na nivou opštinske vlasti. Mislim da je funkcija predsednika saveta mesne zajednice ili odbornika izgubila smisao. Sve zavisi od odluka političkih stranaka koje su na vlasti-kaže u jednom dahu Mejlanović.

Obrada: ”Timočke”, projektni tim

Projekat:”Saveti seoskih mesnih zajednica između građana i lokalne samouprave”, sufinansiran je iz budžeta Opštine Bor . Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *