DELEGACIJA IZ RUMUNIJE U POSETI BOLJEVCU

BOLJEVAC-Nakon posete predsednika opštine Boljevac rumunskom gradu Mioveni, delegacija iz ovog grada je boravila u trodnevnoj poseti Boljevcu, u cilju uspostavljanja dugoročne saradnje.

– Ideja je da mi kao višenacionalna sredina, u kojoj živi stanovništvo vlaškog porekla, uspostavimo saradnju pre svega na planu razmene kulturnih sadržaja i da se ta saradnja vremenom razvija i u drugim oblastima, pa i na ekonomskom planu, s obzirom da je Mioveni centar automobilske industrije gde se proizvodi “Dačia”, a mi imamo izuzetno respektabilnu fabriku poljoprivredne mehanizacije “Agromehanika”, koja sedamdeset procenata svoje proizvodnje plasira na strana tržišta, a između ostalog i na tržište Rumunije, istakao je Nebojša Marjanović.

Delegacija iz Rumunije, na čelu sa gradonačelnikom Jonom Georgesku i predstavnicima rumunskog parlamenta, obišla je pogone “Agromehanike”, kao i fabriku za proizvodnju peleta Bioenerdži point. Gosti su upoznati i sa turističkim potencijalima Boljevca, a prema rečima gradonačelnika Miovenija, konkretni modeli saradnje će biti definisani do kraja godine.

Prvi korak u kulturnoj razmeni, već krajem novembra, načiniće KUD “Aleksa Nikolić” iz sela Osnić, koji će gostovati na festivalu u Mioveniju, povodom nacionalnog praznika Rumunije.

 M.G.

Projekat „Privredni i infrastrukturni razvoj opštine Boljevac, resursi,potencijali i mogućnosti“ sufinansira Opština Boljevac. “Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *