POVEĆAN BROJ TURISTA

MAJDANPEK- Opština Majdanpek se može pohvaliti sasvim solidnom ovogodišnjom turističkom “žetvom”, budući da su u brojnim aspektima zabeleženi najbolji rezultati u poslednjoj deceniji, počev od boravišne takse koja je, prema prvim i još uvek nezvaničnim informacijama, u odnosu na prošlu godinu uvećana za 30 odsto, preko činjenice da se boljom posetom mogu da pohvale i u privatnom smeštaju i u Hotelu “Lepenski vir”, rekordnom posetom od 42.000 posetilaca Muzej na “Lepenskom viru”, a više od 5000 poseta i u Rajkovoj pećini, dok je donjomilanovačko pristanište uknjižilo 120 pristajanja velikih brod hotela.

Ovakvi rezultati su dobro polazište za još bolje koji se očekuju narednih godina kada bi u turizmu na području opštine Majdanpek trebalo da dođe do realizacije određenih projekata koji će tome doprineti.

Pristanište u Donjem Milanovcu trebalo bi da uz pomoć HE “Đerdap”, odnosno EPS-a koji prema plavnom području ima posebne obaveze, dobije novo, kvalitetnije, pouzdanije i funkcionalnije pristanište. Samim tim i broj pristajanja “kruzera” koji ovde dovode uglavnom strane turiste mogao bi da se poveća, kao i mogućnost  da oni uvećaju posetu ovdašnjim turistički najatraktivnijim destinacijama, od Vizitorskog centra na Lepenskom viru, do vidikovaca Nacionalnog parka Đerdap. Osim toga, očekuje se da zaživi inicijativa RARIS-a da se Dunavom uspostavi putnički saobraćaj. Uz snažnu podršku opština, a i na veliku želju svih stanovnika Podunavlja, to je potez koji bi značajno mogao da uveća broj turista u ovoj opštini.

Određena očekivanja vezuju se i za nedavni boravak kineskih zvaničnika i predstavnika turističkih agencija koji su procenili da bi njihove turiste u ovom kraju najviše mogao da privuče boravak u prirodi, pa i seoskom ambijentu.

U svakom slučaju, turizam je jedna od oblasti u kojoj stanovnici opštine Majdanpek još bolje rezultate očekuju u narednoj godini.

I.Ć.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *