ZAKON O SPORTU I DRUGI ’’ZAKONI’’

Bor: ‘’Stanje fizičke kulture i sporta u osnovnim školama’’(6)

-Novi Zakon o sportu jasno definiše način i svrhu trošenja novca iz budžeta lokalnih samouprava za sport. Shodno odredbama tog zakona, prioriteti lokalne samouprave su sport dece i omladine, uključujući i sport u školama. Zatim sledi podrška masovnom sportu. Tek na trećem mestu je vrhunski sport, a na četvrtom sportska infrastruktura, odnosno njeno održavanje i gradnja nove-kaže Igor Janković, član Opštinskog veća Opštine Bor za sport i mlade.

’’Potrebe i interesi građana za čije se ostvarivanje obezbeđuju sredstva u budžetu jedinica lokalne samouprave, u skladu sa zakonom, jesu: podsticanje i stvaranje uslova za unapređenje sportske rekreacije, odnosno bavljenja građana sportom, posebno dece, omladine, žena i osoba sa invaliditetom; izgradnja, održavanje i opremanje sportskih objekata na teritoriji jedinice lokalne samouprave, a posebno javnih sportskih terena u stambenim naseljima ili u njihovoj blizini i školskih sportskih objekata, i nabavka sportske opreme i rekvizita; fizičko vaspitanje dece predškolskog uzrasta i školski sport (unapređenje fizičkog vežbanja, rad školskih sportskih sekcija i društava, opštinska, gradska i međuopštinska školska sportska takmičenja…’’, piše, pored ostalog, u članu 137- Zakona o sportu.

Da li je postojeći način finansiranja sporta iz budžeta Opštine Bor u skladu sa zakonom?

-Polovinom ove godine postao sam član Opštinskog veća. U tom trenutku je već postojao usvojeni  Pravilnik o sufinansiranju organizacija iz oblasti sporta. Po njemu je već bio raspisan i konkurs za finansiranje sporta u drugoj polovini 2017. godine, i to je tako moralo da se sprovede do kraja. Nakon toga smo započeli pripremu za prelazak na programsko finansiranje organizacija iz oblasti sporta. To je, pre svega, naša zakonska obaveza i mi taj način finansiranja moramo da implementiramo i na taj način opredeljujemo budžetska sredstva u 2018. godini. Moram da podsetim, da je još 2016. godine stupio na snagu novi Zakon o sportu, koji jasno definiše način i svrhu trošenja novca iz  budžeta lokalnih samouprava za sport.

Šta kaže zakon?

-Shodno odredbama tog zakona, prioriteti lokalne samouprave, prilikom finansiranja svih programa i projekata iz oblasti sporta, su sport dece i omladine, uključujući i sport u školama. Zatim sledi podrška masovnom sportu, što podrazumeva uključivanje građana u sve oblike rekreativnog bavljenja sportskim aktivnostima, sa tendencijom masovnosti i učešća što većeg broja građana u raznim oblicima sportskih i rekreativnim  manifestacija. Tek na trećem mestu je vrhunski sport, a na četvrtom sportska infrastruktura, odnosno njeno održavanje i gradnja nove.

 Kako će te zakonske odredbe biti primenjene u praksi?

-U Boru postoji Savez sportova opštine Bor. On je jedini ovlašćeni savez, koji je član Nacionalnog saveza sportova. On jedini može da da bude predlagač programa i projekata svih sportskih organizacija na teritoriji opštine Bor. To znači da ni jedna sportska organizacije neće više moći sama da konkuriše, već će predloge projekata podnositi Savezu za sport, koji će, slobodno rečeno, biti prvi filter, odnosno garant da su ti programi kvalitetni i u skladu sa zakonom. Tek nakon toga svi ti predlozi projekata Savez upućuje objedinjeno lokalnoj samoupravi. To isto važi i za Savez za školski sport, koji se bavi sportom u školama i predškolskim ustanovama, i on će sve svoje projekte najpre upućivati Savezu za sport opštine Bor. Opština Bor će formirati stručnu komisiju koja će pregledati sve te prispele predloge i u zavisnosti od pravilnika, u kome se jasno definiše bodovni sistem, donositi odluke. Sve to će morati da bude u skladu sa zakonom i prioritet će imati oni oblici sporta koji su u nadležnosti jedinice lokalne samouprave.

Da li projektom može da konkuriše neki profesor fizičkog vaspitanja, neka škola, neko ko se bavi, recimo, istraživanjem kvaliteta i stručnosti rada u klubovima?

-Da, naravno. Lokalna samouprava će finansijski podržati svaki kvalitetan program koji je u funkciji interesa mladih u oblasti sporta, bavljenja sportom i masovnog uključivanja omladine u sve vidove sportskih aktivnosti. Želim da naglasim, da zakon obavezuje sve klubove da minimum 15 odsto programski dobijenih sredstva moraju da usmere u rad sa mladima. U svrhu kontrole pravilnog utroška budžetskih sredstva lokalna samouprava će, shodno navodima u Zakonu o sportu, morati da postavi inspektora za sport. To je novina, ali ćemo i taj vid kontrole morati da uvedemo. Kada će to biti, to ne mogu decidno da vam kažem, jer sve to ne zavisi samo od mene. Iskreno verujem da nam je i taj vid kontrole nužan i da bi on doprineo da svaki dinar uložen u sport postigne svoju svrhu, ali i da se spreče razne malverzacije, kojih je do sada bilo.

Koliko je po predlogu budžeta za 2018. godinu planirano za sport i kada se može očekivati početak projektnog finansiranja borskog sporta?

-Predlogom budžeta je planirano 45 miliona dinara. Očekujem da ćemo, po ubrzanoj proceduri, sve odluke doneti do kraja januara naredne godine, kada će oni čiji su projekti odobreni i moći da počnu da ih realizuju.

Obrada: projektni tim timocke.rs; foto: ”Timočke”

Projekat: ‘’Stanje fizičke kulture i sporta u osnovnim školama’’, sufinansiran je iz budžeta Opštine Bor . Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *