STOJILJKOVIĆ: MORAMO RADNIKE OSLOBODITI OD STRAHA

-Živimo u nesretnoj zemlji gde je i posle 25 godina društveni proizvod manji nego što je bio 1989. godine. Imamo obavezu da sve učinimo da građanima bude bolje, a ne samo onima koji vladaju nama… Radnici i građani treba da probude veru u sebe i svoje sposobnosti, da pobede strah, jer mi živimo u društvu u kome imate strah na dnu socijalne piramide i pohlepu i bahatost na njenom vrhu, rekao je, pored ostalog, Zoran Stojiljković, predsednik  Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost, danas u Boru.

U Boru je danas održan sastanak  koordinacionog odbora sa teritorije Bora, Negotina, Zaječara i okolnih mesta predstavnika Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost(UGS). Svrha ovog sastanka je bila: razmena mišljenja i ”polaganje računa” rukovodstva UGS Nezavisnost svome članstvu, odnosno upoznavanje članstva sa aktivnostima koje su u toku.

-Ovo je i prilika da čujemo šta nam članstvo zamera ili šta očekuje od nas da uradimo u narednih šest meseci. Bor nam je posebno interesantan imajući u vidu situaciju u Rudarsko-topioničarskom basenu ”Bor”, i uopšte teško privredno i socijalno stanje. Zadatak nam je i da se kroz naredne aktivnosti poveća vidljivost i prepoznatljivost sindikata Nezavisnost. Moramo nešto učiniti da građane izvučemo iz apatije, jer Srbija je, nažalost, zemlja sa dva puta većim nejednakostima nego što je evropski prosek i sa platama prikovani za dno. Živimo u nesretnoj zemlji gde je i posle 25 godina društveni proizvod manji nego što je bio 1989. godine. Imamo obavezu da sve učinimo da građanima bude bolje, a ne samo onima koji vladaju nama.

Osnovni zadatak sindikata je, smatra lider UGS Nezavisnost, da  i kroz ovakve razgovore, povrati poverenje u sindikate, u veru ljudi da ima dubokog smisla sindikalno se angažovati, boriti se za svoja prava, i da se organizacije uvežu međusobno, jer najveća vrednost sindikata je organizovanost i solidarnos.

Na retoričku konstatciju novinara, da je nepoverenje u sindikate ogromno i da je uvreženo mišljenje da, zapravo, direktori postavljaju predsednike u svim sindikatima, Stojiljković je odgovorio:

-Sindikat mora da povrati izgubljeno poverenjem, ali građani i zaposleni moraju da shvate da trebaju i sami da se angažuju u sindikatu i da to neće  niko drugi obaviti za njih. Treba da probude veru u sebe i svoje sposobnosti, da pobede strah, jer mi živimo u društvu u kome imate strah na dnu socijalne piramide i pohlepu i bahatost na njenom vrhu. U velikom broju sindikata imate svega i svačega: od toga da ste sindikat određene partije, da ste sindikat ovoga ili onoga direktora, da se članstvo kupuje… To se vrlo brzo vidi. Nije lako, ali moramo ljudima da ulijemo nadu i vratimo poverenje. Da je ovaj posao lak- on bi bio poveren nekima drugim-zaključio je Stojiljković.

Po rečima Stojiljković, pre nekoliko dana je održan sastanak u Beogradu, uz prisustvo ministra rada, predstavnika drugih sindikata i poslodavačkih unija, na kome je istaknuto da je Sindikatu prioritet poglavlje 19, koje će se uskoro otvoriti u procesu pregovora sa EU, jer postoji stalna zamerka evropskih predstavnika da nemamo razvijen lokalni socijalno-ekonomski dijalog i lokalne socijalno-ekonomske savete. A kolikogod  mi mislili da naše opštine imaju male ingerencije, one su ipak zadužene za funkcionisanje svih komunalnih delatnosti.

Stojiljković je najavio da će uskoro ponovo doći u Bor, sa zadatkom da se postigne dogovor  da ponovo profunkcioniše lokalni socijalno-ekonomski savet, i da se dobar deo problema koji trenutno postoje na lokalu reši. Sindikat je za prevenciju i razgovore, a ne za proteste, jer protesti su sredstvo koje sindikat preduzima kada su svi gluvi za njegove zahteve i apele.

https://www.youtube.com/watch?v=agV1K5rjFp8

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *