JAVNA PREDUZEĆA BEZ GUBITAKA, ALI I DALJE SA SUBVENCIJAMA

MAJDANPEK- Ovonedeljna sednica Opštinskog veća u Majdanpeku, protekla je u znaku priprema za već zakazanu sednicu Skupštine opštine, na kojoj bi više pitanja o kojima se raspravljalo trebalo da dobije konačan epilog, a tako i niz onih od kojih najdirektnije zavisi i najvažniji planski dokument, budžet opštine za narednu godinu.

Nacrt odluke o izmeni Odluke o lokalnim komunalnim taksama prihvaćen je uz obrazloženje da će prosečna zarada po zaposlenom za osam meseci ove godine , u iznosu od 67.764 dinara, biti, u skladu sa zakonom, osnovica za utvrđivanje iznosa koji će za isticanje firmi, korišćenje reklamnih panoa i isticanje firmi van poslovnog prostora, morati da plate vlasnici, odnosno korisnici.

Informacija o stepenu usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti javnih preduzeća u trećem kvartalu, pokazala je da su prvi put sva poslovala bez gubitka, likvidna su, ali i da su im dalje za rad neophodne subvencije. Prvi čovek opštine, Dejan Vagner istakao je nadu da će nakon revizije njihovog poslovanja sve biti jasnije, preglednije, a tako i sa manje dilema oko toga kako posluju.

Razmatranje planova mesnih zajednica na teritoriji opštine Majdanpek pokazalo je da ima dobro i kvalitetno odrađenih, ali i planova sa samo opisom predloženih aktivnosti. Njihova ukupna vrednost je oko 185 miliona dinara, od kojih je skoro 49 iz projekta prekogranične saradnje koji realizuju u Mosni. Odlučeno je da se opisni delovi planova usvoje, a finansijske razmotre odgovarajuće opštinske službe i u skladu sa stavom Državne revizorske institucije opština zaduži za realizaciju onih koji podrazumevaju zgrade, ulice, puteve i slično, jer se procenjuje da mesne zajednice nemaju stručne i tehničke kapacitete da bi ih realizovale.

Utvrđen je i predlog odluke o pokretanju postupka radi realizacije Uredbe Vlade Republike Srbije o utvrđivanju lučkog područja u Donjem Milanovcu, utvrđen nacrt rešenja o davanju saglasnosti za upotrebu imena opštine Savezu za školski sport, kao i nacrt odluke o izmenama i dopunama odluke o pružanju dimničarskih usluga. Izostala je saglasnost za Statut Turističke organizacije opštine Majdanpek, a njenom Upravnom odboru naloženo da tekst pripremi u roku od osam dana.  Utvrđen je predlog o izmenama programa za optimalnu organizaciju taksi prevoza do 2020.godine povećanjem broja taksi mesta na postojećim stajalištima, a utvrđena je i odluka o sprovođenju javnog konkursa za izbor direktora JP za proizvodnju i distribuciju toplotne energije “Majdanpek”.

Usvojeno je i više odluka vezano za Program mera i podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja opštine Majdanpek za ovu godinu, uz opasku da je stepen realizacije mnogo povoljniji nego prethodnih godina.

I.Ć.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *