PRVI POZIVI VEĆ U DECEMBRU

NEGOTIN – Poljoprivrednici će uskoro, posle par godina čekanja, moći da svojim projektima konkurišu za sredstva iz IPARD fondova, nakon poslednje revizije Evropske unije o ispunjenosti uslova Srbije, koja se očekuje ovih dana. Kako navode stručnjaci svi nedostaci su otklonjeni, a uslovi ispunjeni, pa bi prvi poziv za podnošenje zahteva za korišćenje sredstava iz IPARD fondova, mogao da usledi već tokom decembra.

-Prvi javni poziv će biti za korišćenje IPARD fondova za investicije u fizička sredstva na poljoprivrednim gazdinstvima i investicije u preradu i marketing poljoprivrednih proizvoda. Obe vrste podsticaja se mogu iskoristiti u sektorima proizvodnje mleka, mesa, voća i povrća i ostalih useva, kao što su žitarice i uljane kulture. Sredstva se mogu iskoristiti za nabavku opreme i priključnih mašina, traktora do 100kw, podizanje i opremanje objekata koji se koriste u proizvodnji i preradi mleka, mesa,voća, povrća i ratarskih useva. Jedno gazdinstvo može iskoristiti sredstva u visini od 5.000 do 1,5 miliona evra – kaže tehnolog Zorica Petkanić iz Poljoprivredne savetodavne stručne službe Negotin.

Sam postupak sprovođenja IPARD programa odvija se u tri faze, od podnošenja zahteva sa potrebnom dokumentacijom, preko kancelarijske i terenske kontrole ispunjenosti uslova koju vrši Uprava za agrarna plaćanja i odobrenje projekta, do realizacije projekta, podnošenja Zahteva za isplatu sredstava, kontrole od strane Uprave da li je investicija realizovana u skladu sa zakonom i isplate sredstava poljoprivredniku.

„Ono što je važno napomenuti je to da poljoprivrednik ne sme da krene sa realizacijom investicije pre nego što mu Uprava za agrarna plaćanja ne odobri projekat. Poljoprivredno gazdinstvo kada konkuriše mora da ispuni nacionalne standarde u pogledu registracije poljoprivrednog gazdinstva, dobrobiti životinja i zaštite životne sredine, zdravstvene bezbednosti hrane i hrane za životinje, kao i načina obeležavanja i registrovanja životinja, a sama investicija mora da ispuni EU standarde. Važno je i to da poljoprivrednik mora da koristi investiciju u skladu sa namenom najmanje pet godina od trenutka isplate projekta, a u tom period su moguće kontrole od strane Uprave za agrarna plaćanja i komisije EU”, pojašnjava proceduru Zorica Petkanić iz PSSS Negotin.

S.M.J.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *