OBRAZOVANJE OČEKUJU OZBILJNE REFORME

BOR-S obzirom da je u 2017.godini zabeležen suficit u budžetu i naredne godine će republički budžet biti razvojni, što će omogućiti i značajna sredstva koja će biti namenjena upravo za prosvetu-rekao je prilikom posete borskim školama ministar prosvete,nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević. Šarčević je sa svojim saradnicima i predstavnicima lokalne samouprave obišao Mašinsko-elektrotehničku školu i Osnovnu školu „Vuk Karadžić“ u Boru.

-Povećanje plata od deset odsto, u nauci oko pet, je nešto što realno diže budžet. Ali nama je ove godine takođe prošlo i mnogo projekata. Podizanje nivoa gimnazija, uvođenje međunarodne mature je ceo program reforme koji  obuhvata nivoe od osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja-rekao je Šarčević i dodao:

-Ono što mene posebno raduje su novi sektori:sektor za preduzetničke i digitalne  kompetencije. To je nešto što nismo imali  i što smo tokom godine spontano razvijali uz pomoć privrede, tako da sada i dualno obrazovanje, studentska praksa, finansijska pismenost , učeničke kompanije, đačke zadruge i ostali procesi, dovode mlade ljude u poziciju da brzo rade i da imaju svoje parče hleba. To je ono o čemu ćemo jako brinuti. Digitalne kompetencije i program informatike koji je započet u petom razredu, trenutno je hit u Evropi-istakao je Šarčević.

Po rečima ministra još od prošle godine postoji plan ministarstva da se zaustavi depopulacija i odliv mladih, ali nisu se sve lokalne samouprave uključile u tako jednu agendu, jer je još uvek na sceni čuvanje radnih mesta svojim kolegama u školama.

-Moramo da napustimo tu praksu i da o svojim kolegama brinemo na drugi način, uz prekvalifikacije i uz nove programe koje razvijamo. U prošloj godini smo 70 odsto ustanova obuhvatili novim upisom, a to je da lokalna samouprava u saradnji sa privredom,tržištem rada i nama sagleda šta je ono, što je potreba i perspektiva. Subvencije Vlade, kao i stipendiranje, će biti još jedan od vidova dodatne podrške. Nećemo po inerciji nastaviti da proizvodimo profile kojih imamo višak. Time šaljemo poruku i poslodavcima da u Boru, osim rudarske struke, postoje i druge grane i delatnosti koje možemo razvijati-smatra Šarčević.

Opštini Bor će pored reforme školstva, nastaviti i sa značajnim infrastrukturnim ulaganjima na  sanaciji škola.

– U proteklih godinu dana ozbiljno su sagledani problemi u školama, a koji  se tiču stanja u kojima se ovi objekti nalaze. Budžetom u 2017. i nastavkom za 2018. godinu, predvideli smo značajna finansijska sredstva upravo za rekonstrukciju svih obrazovnih objekata. Danas je završena kompletna stolarija u vrtiću “Boško Buha”, a za narednu godinu je u planu sanacija fasade u OŠ “Vuk Karadžić”, investicije koje se tiču bezbednosti dece u školi i uređenje dvorišta i igrališta, kao i nastavak radova na izgradnji fiskulturne sale u školi u Brestovcu-naglasio je Aleksandar Milikić, predsednik opštine Bor.

M.M.

Bor,Mladen Šarčević, ministar prosvete, timocke rs

Uploaded by NEDELJNIK TIMOČKE on 2017-12-07.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *