POVEZIVANJEM IMANJA DO ISPLATIVIJE POLJOPRIVREDE

KNJAŽEVAC-Opštinsko veće u Knjaževcu saglasilo se sa odlukom o raspodeli sredstava udruženjima u oblasti poljoprivrede, a nakon raspisanog konkursa. Na sednici je pokrenuta inicijativa za izradu programa komasacije, kao preduslova za isplativije i ekonomičnije bavljenje poljoprivredom.

Odluka o raspodeli sredstava iz budžetskog agranog fonda nakon sprovedenog konkursa namenjenog jačanju udruženja u oblasti poljoprivrede bila je jedna od tema 48. sednice Opštinskog veća u Knjaževcu. Novac da se bolje predstave tržištu i unaprede proizvodonju dobili su vinari i pčelari, kaže predsednik opštine Milan Đokić:  ”Ukupno 2.200.000 dinara dodeljeno je Udruženju proizvođača vina i rakija, Udruženju pčelara ”Lipa” i Udruženju pčelara ”Organik”. Siguran sam da ćemo ono što su oni predvideli projektima, imati realizovano. To je otvaranje manjih prodajnih objekata, pre svega u Beogradu, gde će se prodavati knjaževačka vina. Udruženje ”Lipa” planira  sadnju medonosnog bilja, a Udruženje ”Organik” sertifikaciju za organsku proizvodnju meda.”

Kako bi se seoska imanja povezala i ukrupnila i time stvorili uslovi za isplativije bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom, poknenuta je inicijativa za izradu programa komasacije, što je, prema Đokićevim rečima, jedna od najvažnijih odluka u ovoj godini.

”Možda je jedna od najvažnijih odluka u ovoj godini ta, da se započne komasacija u 13 katastarskih opština doline Timoka od Knjaževca do Minićeva. Drugi korak je izrada programa komasacije, kada ćemo tačno znati koliki je obuhvat komasacije, kolike će površine biti komasirane, koliki su troškovi. Pretpostavljamo da će oko 4000 hektara kvalitetnog poljoprivrednog zemljišta u dolini Timoka biti ukrupnjeno i na taj način stanovncima ovog kraja biti omogućeno da se poljoprivredom bave na većim parcelama i na daleko isplativiji i ekonomičniji način,” istakao je predsednik opštine Knjaževac.

Većnici su dali saglasnost na nacrt memoranduma o saradnji i učešću opštine Knjaževac u realizaciji programa priprema vrhunskih sportista u individualnim olimpijskim sportskim granama, koji su kandidati za učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine.

LJ.P.

Projekat “Podrška poljoprivredi, turizmu i maloj privredi : kreativnost i inovativnost u praksi”   – “Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane opštine Knjaževac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *