VAGNER: BIĆE TEŠKO, PROPASTI SE NEĆE

Borski okrug: ”Naša mladost, tuđa radost” (23)

BORSKI OKRUG -”Problem besperktivnosti i pasivizacije mladih nije izražen samo u Majdanpeku, to je generalno problem u celoj Srbiji. Možda je kod nas izraženiji zbog nedostatka sredstava za investiranje u razvoj privrede, zbog činjenice da još nismo reformisali postojeći obrazovni sitem i zbog toga što smo mala opština i udaljena od glavnih putnih pravaca, ali uz pomoć države, bez koje sami malo možemo da uradimo, sve to može da se promeni. Majdanpek strateški svoju budućnost vidi u intezinom zarzvoju poljoprivrede i turizma”, kaže za ”Timočke” Dejan Vagner, predsednik Opštine Majdanpek.

Bez pitanja i potpitanja, prenosimo ključne stavove Vagnera:

”Što se tiče odliva stanovništva, a posebno mladih, realno je situacija vrlo teška. Šta uraditi? To je vrlo ozbiljno pitanje na koje, nažalost, još uvek nemamo pravi odgovor. Osnovni problem jeste zapošljavanje, a taj problem lokalna samouprava bez ozbiljne podrške države nije u stanju da reši. Lokalna samouprava nije u stanju da sama obezbedi ozbiljne privredne investicije.”

”Ono što u ovom trenutku možemo mi u Majdanpeku je da promenom postojećeg sitema obrazovanja počnemo da školujemo kadrove koji će imati perspektivu i veću mogućnost da se zaposle ovde. Nažalost, u sitemu obrazovanja još uvek postoji velika inertnost. Mi smo, kao lokalna samouprava, u par navrata inicirali otvarnje novih obrazovnih profila, međutim to se vrlo teško prihvata od strane ovdašnje Tehničke škole. A činjenica je da decenijama unazad školujemo iste profile, tipa mašinskih i elektro tehničara, električara, ekonomskih tehničara…Ti profili jednostavno nemaju više perspektivu u Majdanpeku. Po evidenciji naše filijale Nacionalne službe zapošljavanja na njihovoj evidenciji se kao nezaposleni vode 100-150  mašinskih tehničara i svih već navedenih profila. Jednostavo, nema perspektive i posla za toliki broj tih profila kadrova.”

”Strategija i vizija budućeg razvoja Majdanpeka je u pravcu afirmacije turizma i poljoprivrede. Samim tim je logično da u tom pravcu treba da ide i reforma majdanpečkog obrazovnog sistema.

”Treći pravac je vezan za potrebom da se, zajedno sa mladim žiteljima Majdanpeka, stvore uslovi i osmisli strategija stvaranja uslova za njihov bogatiji i raznovrsniji kulturni, zabavni i uopšte, svakodnevni dinamičniji život. Društveni život mladih u našoj opštini je na vrlo niskom nivou, ali, s druge strne, mi imamo zavidnu ifrastrukturu i za kulturne i za sportske sadržaje, i predstoji nam da iznađemo model i strategiju kako da to iskoristimo i oživimo grad.”

”Intezivirali smo rad Kancelarije za mlade i spremni smo da im damo logističku i svu drugu vrstu podsticaja. Napravili smo kontakt i sa Ministarstvom za omladinu i sport, koje je takođe prepoznalo specifičnost našeg problema, ali, moram reći, da po mojim informacijama ovaj problem nije samo u Majdanpeku, to je generalno problem u celoj Srbiji. Negde manje, a negde više, ali pasivizacija, nezainteresovanost mladih da se i samu uključe i aktivno deluju u kreiranju svoje budućnosti i sredine u kojoj žive je velika.”

“I da zaključim, sve navedeno je uzročno-posledično povezani i za to je potrebna kvalitetna državna strategija, koja će imati jasan cilj, sredstva i resurse kako bi je mladi prepoznali  i sami se uključili u stvaranju boljih uslova za svoju i budućnost svojih potomaka.”

Obrada i foto: ”Timočke”.

Projekat: Borski okrug: ”Naša mladost, tuđa radost” , sufinansiran je iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja . Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *