POČETAK GODINE U ZNAKU DEČAKA

BOR-Prvi dečak u porodilištu Opšte bolnice u Boru došao je na svet drugog januara u dva sata nakon ponoći. Rukovodstvo opštine Bor, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Milikićem, posetilo je novorođene bebe i uručilo im prigodne poklone.

– Materijalna pomoć porodiljama nije izostala ni u Boru i lepo je da su se u prva tri dana nove godine, rodile tri bebe. Bitno je da je opština Bor, za prvorođeno dete izdvojila prosečnu neto zaradu na nivou republike, što iznosi 47.500 dinara, kao i to da se sve ono, što je odlukama Skupštine opštine Bor predviđeno o brizi porodice i finansijskim sredstvima koja se odvajaju za prvo, drugo, treće i četvrto dete i ostvaruje-istakao je Aleksandar Milikić,predsednik opštine Bor.

Majka prvorođenog dečaka, Suada Ahmeti donela je na svet četvrto dete po redu, dok dvadesetdevetogodišnja Milena Ćirić nije krila zadovoljstvo zbog rođenja svog prvog deteta.

– Porodila sam se pre samo dva sata, ali osećam se dobro i oporavljam se polako. Beba je teška četri kilograma i 20 grama, a dugačka je 55 centimetra. S obzirom na to u kako teškom vremenu živimo, svakom od nas puno znači materijalna pomoć- kaže Milena.

Da je populaciona politika  jedna od važnih oblasti za lokalnu samoupravu, pokazuju i značajna finansijska sredstva koja se izdvajaju za ovu namenu.

-Populacioni fond je dao neke rezultate, pre svega, u zaustavljanju tendencije pada novorođene dece, a taj broj sada blago raste. Ove mere finansijske pomoći koje smo uveli 2017.godine, gde smo značajno povećali sredstva za rođenje od prvog do četvrtog deteta, daće rezultate tek narednih godina-naglasio je Dobrica Đurić, član Opštinskog veća zadužen za socijalna pitanja.

Ako je sudeći po tome kako je počela 2018.godina, u Boru se može očekivati da će broj novorođene dece biti povećan.

-U 2017. godini imali smo 424 porođaja, što je nešto više nego godinu dana ranije kada je bilo 407, dok je u 2015. taj broj bio oko 430, tako da održvamo trend preko 400 porođaja godišnje, što je jako važno za nas i za našu opštinu-smatra dr Goran Golubović, načelnik Odeljenja ginekologije borske bolnice.

Statistika pokazuje da je 2017.godine u Boru rođeno više devojčica, a iz lokalnog budžeta će majke dobijati jednokratnu pomoć u iznosu od 25.000 dinara za prvorođeno dete, odnosno 40.000 za drugo, dok će za treće i četvrto to iznositi 70.000 dinara.

M.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *