SVE VEĆA VAŽNOST INFORMISANJA I EDUKACIJE

Majdanpek.- U politici podsticaja u poljoprivredi potreban je radikalni preokret i pored toga što opštine u istočnoj Srbiji svake godine dodeljuju određena sredstva poljoprivrednim gazdinstvima kao podsticaj poljoprivrednoj proizvodnji, govore rezultati istraživanja o efikasnosti ovih mera koje je sprovelo udruženje građana Resurs centar iz Majdanpeka realizujući projekat “Održive poljoprivredne politike u programima subvencija lokalnih samouprava u Srbiji”.

Istraživanje je trajalo šest meseci i obuhvata 10 opština – Golubac, Kučevo, Majdanpek, Bor, Kladovo, Negotin, Zaječar, Knjaževac, Sokobanju i Boljevac, a u središtu pažnje bili su efikasnost, efektivnost i nivo usklađenosti podsticajnih mera sa realnim potrebama poljoprivrednih gazdinstava.

Statistički podaci su uzeti za period od poslednje tri godine i pokazuju da su poljoprivredna gazdinstva u istočnoj Srbiji ekonomski najslabija. Prosečna ekonomska vrednost gazdinstva je oko 3.400 eura dok je u Vojvodini oko 12.000. Pokazalo se i da nedostaje dugoročna vizija i strategija u razvoju poljoprivrede, te da se programi podsticaja “prepisuju” sa državnog nivoa i iz prethodnih godina, bez jasne vizije koji će se rezultati postići tim podsticajnim merama.

Trenutno je evidentna politka “svima po malo” gde se podsticaji dodelju velikom broju korisnika za ozbiljan razvoj poljoprivrede, ali simboličnim iznosima, što povećava broj korisnika, ali smanjuje efekat. Primetno je da mnoge opštine imaju potencijala za razvoj seoskog turizma ili organske proizvodnje, ali se manje od jednog procenta poljoprivrednih gazdinstava bavi seoskim turizmom ili sertifikovanom organskom prozivodnjom.

Ovo istraživanje ukazuje da o ravnomernom regionalnom razvoju nema govora, jer zvanični podaci govore da 70 odsto republičkih ulaganja u protekle tri godine ide u opštinu Bor. Sledi Zaječar sa sedam,  Negotin sa šest,  Knjaževac četiri, Boljevac, Sokobanja, i Kladovo sa tri, Majdanpek dva i Kučevo i Golubac sa jednim procentom.

Osim toga, ceo region beleži dramatičan odliv stanovništva između dva popisa, od 20 odsto, pri čemu je u opštini Majdanpek najalarmantnije i iznosi 28 procenata.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *