ČUVAR TRADICIJE

Kladovo-Zamenik predsednika opštine Kladov,o Dragan Novaković, primio je delegaciju Udruženja domaće radinosti “Misija Kreativa” kojoj je u Vladi Republike Srbije  uručeno priznanje “Čuvar tradicije”. Kladovsko uduženje uključilo se u realizaciju projekta Vladinog Koordinacionog tela  za rodnu ravnopravnost , Etno mreže Srbije i NALEDA-a  “Uposlimo 1.000 žena” i mladih u ruralnim područjima na poslovima izrade tradicionalnih rukotvorina kao poslovnih i diplomatskih poklona.

Članice udruženja domaće radinosti”Misija kreativa” svojim rukama su izvezle i istkale brojne predmeta koji postaju brend kladovskog kraja. U kolekciji posebno mesto zauzimaju tradicionalni peškiri, ali i predmeti nastali u keramičkim radionicama. Kako i sa koliko ljubavi i veštine rade, posetioci se mogu uvereti na stalnoj izložbenoj  postavci u etno-galeriji u prostorijama u Dunavskoj ulici u tom gradu. Kladovljanke se već deset godina zalažu da od zaborava otrgnu bogatstvo tradicije tog kraja i uspele su u nameri, jer se dobar glas daleko čuje.

– Više od priznanja znači nam činjenica da smo još jednom skrenule pažnju na naše redovne aktivnosti. Osim afirmacije narodnog stvaralaštva kroz razne programe u tajne ručnog rada, tkanja, heklanja i vezenja uvele smo brojne žene iz osetljivih grupa. Reč je o merama koje mogu  da ekonomski integrišu  žene na selu u radno  aktivnu populaciju-kazala je Slavica Boraković, predsednica Udruženja domaće radinosti “Misija kreativa”.

Na prijemu u Vladi Srbije, naglašeno je da je za osam meseci ostvareno  7.500 sati radnog angažovanja, što je dovoljno da 100 žena i mladih iz ruralnih područja bude angažovano tri meseca na izradi tradicionalnih rukotvorina, dodaje Boraković i podseća da je opština Kladovo jedna je od tri lokalne samouprave  u Srbiji koje su uvele nove  rodno osetljive mere poput javnih radova u svoj budžet za 2018. godinu.

-Namera je da turističkoj klijenteli ponudimo  naše autentične proizvode i zato podržavamo aktivnosti članica udruženja. Mi iz inostranstva rado donosimo suvenire i zato je red da probirljivoj turističkoj kiljenteli ponudimo naše autentične proizvode- naglasio je Dragan Novaković, zamenik predsednika opštine Kladovo.

M.R.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *