VJU SA TAJLANDA I ASJA IZ ITALIJE NOSE NAJLEPŠE UTISKE IZ BOLJEVCA

BOLJEVAC-Srednja škola “Nikola Tesla” u Boljevcu, u okviru projekta „Interkultura“, prvi put je bila u prilici da bude domaćin učenicama iz inostranstva, koje borave u Srbiji kako bi naučile jezik i upoznale se sa kulturom i istorijom naše zemlje.

Vju Nadhagranvat je došla sa dalekog Tajlanda, boravi u Čačaku, a u boljevačkoj školi je u okviru međurazmene. Boravila je kod svoje vršnjakinje Marije Kurdumanović u selu Podgorac.

– Lepo je ovde, naročito u selu. Ja živim u velikom gradu i zbog toga mi je ovde sve zanimljivo. Drugačija je klima, priroda, u školi su me lepo prihvatili, kaže Vju.

Asja Kareri je sa juga Italije, sedam dana je boravila u selu Lukovo. Najveći utisak na nju je ostavila priroda, a posebno joj se dopada hrana. Nada se takođe, da će prijateljstvo koje je stekla među vršnjacima u boljevačkoj školi, još dugo negovati.

– Mnogo toga smo naučile jedna od druge, razumele smo se od prvog dana i zbog toga mi je drago što sam ugostila drugaricu iz Italije, kaže Viktorija Janković, učenica drugog razreda gimnazije.

Vju i Asja su pohađale nastavu tokom čitavog boravka u Boljevcu, pošto su sasvim dobro savladale srpski jezik, iako je , kažu, veoma težak za učenje.

-Drago nam je što smo bili u prilici da primimo ove učenice, koje dolaze iz različitih zemalja i različitih kultura i sasvim drugačijeg sistema obrazovanja. To nije bila smetnja da se potpuno uklope u naš sistem i učestvuju u radu na časovima sa ostalim učenicima, ističe Ivan Milutinović, direktor Srednje škole “Nikola Tesla” u Boljevcu.

Škola je i na ovaj način pokazala otvorenost ka novim iskustvima, a spremnost za reforme u ovoj školi su pokazali i uvođenjem sistema dualnog obrazovanja, koji se od ove školske godine realizuje u saradnji sa fabrikom “Agromehanika” u Boljevcu.

 M.G.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *