PLANINARI IZ CELOG REGIONA U SOKOBANJI

SOKOBANJA-Planinarsko društvo “Oštra čuka” je u okviru svog progama rada uspešno organizovalo još jednu akciju “Vrmdžila”, koja već pet godina okuplja veliki broj planinara, ne samo iz Srbije već i van granica naše zemlje. Oko 700 planinara su na raspolaganju imali dve staze, kraću dužine devet i dužu 15 kilometara. Obe staze su prilagođene svim starosnim kategorijama tako da su njih mogli videti planinari svih generacija. Start obe staze bio je u selu Vrmdža , koje je i ove godine bilo suorganizator ove akcije. Pored predivne prirode i čistog vazduha, najveće atrakcija za sve učesnike je Vrmaško jezero u kome po legendi živi mitsko biće , Vrmdžila, po kome akcija i nosi ime.

-Imali smo najavu lošeg vremena i možda je to uticalo da broj planinara bude manji nego prošle godine kada smo oborili rekord akcija sa preko hiljadu planinara, ali ipak nas je vreme poslužilo i sve je proteklo u najboljem redu-kaže Mladen Antić, predsednik PD “Oštra čuka”. Hvala svima koji su pomogli organizaciju akcije , pre svega opštini Sokobanja i MZ Vrmdža, a posebna zahvalmost PD “Preslab” iz Niša koje nam je održalo predavanje o lekovitom bilju i kraći kulturno-umetnički program, dodaje Antić.

Na cilju , koji je bio podno srednjovekovne tvrađave “Latin grad”, ljubazni domaćini iz sela Vrmdža su organizovali ručak za sve planinare, tradicionalni planinarski pasulj.

Pored druženja i planinarenja u okviru akcije organizovana je i humanitarna akcija “Čepening” koja podrazumeva sakupljnje čepova za kupovinu invalidskih kolica za mališane kojima je ta pomoć potrebna. Na kraju akcije svi su dobili pečat staze kao potvrdu da su uspeli da je savladaju i otpešače do kraja, a oni koji su ove godine išli kraćom , lakšom , stazom obećali su da će naredne godine savladati i težu stazu od 15 kilometara.

M.R.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *