PROJEKAT “ADAPTACIJA BRODSKE PREVODNICE U SASTAVU HE ĐERDAP 1” NEMA UTICAJA NA ŽIVOTNU SREDINU

KLADOVO-Na Javnoj raspravi održanoj u opštini Kladovo, analizom Studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta “Adaptacija brodske prevodnice u sastavu HE Đerdap 1” u kojem su sadržani građevinsko arhitektonski radovi i zamena dotrajalih delova mašinske i elektro opreme zaključeno je da na osnovu zbirnih vrednosti nema uticaja na životni svet i osnovne činioce životne sredine. Neki aspekti sadašnjeg lošeg uticaja na životnu sredine, pre svega, rečnih nanosa, koji su dnevno oko 5 tona raznog drveta i blizu 10 kilograma raznog papira, biće znatno smanjeni -kazao je za nedeljnik “Timočke” Veljko Kovačević, pomoćnik ministra za vodni saobraćaj. Zahtev za davanje saglasnosti na ažuriranje Studije Ministarstvu zaštite životne sredine podneo je Sektor za vodni saobraćaj. Nosilac projekta je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, na čiji predlog je  Evropska komisija odobrila  finansiranje projekta ”Adaptacija brodske prevodnice u sastavu HE Đerdap 1″, ukupne vrednosti 28,5 miliona evra.

– Tender će biti raspisan 1. maja i s obzirom da složena procedura traje, krajem novembra sledi potpisivanje  prvog Ugovora, mesec dana nakon toga i Ugovora o radu, na red dolazi potpisivanje Ugovora o nadzoru, što znači da će radovi na revitalizaciji brodske prevodnice početi u avgustu 2019. godine-objasnio je Kovačević.

Brodska prevodnica na  hidroelektrani “Đerdap 1”, od koje zavisi nesmetano odvijanje vodnog transporta u Evropi, kroz ovaj projekat biće modernizovana, a njen radni vek  produžen za 25 godina. Od 1970. kroz brodsku prvevodnicu na srpskoj strani “Đerdapa 1” obavljeno  je 76.280 prevođenja. U 393.421 plovilu bilo je 230.162.502 tone raznog tereta.

M.R.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *