“TIMOK” ODRŽAO 31. SIMPOZIJUM PREVENTIVNE MEDICINE TIMOČKE KRAJINE

KLADOVO-U kladovskom hotelu “Akvastar” Zavod za javno zdravlje (ZJZ) “Timok” iz Zaječara u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Niš, Medicinskim fakultetom iz Niša i Geografskim fakultetom iz Beograda, realizovao je 31. Stručni simpozijum preventivne medicine Timočke Krajine. Skup je okupio stučnjake  iz oblasti preventivne medicine-lekare,stomatologe,farmaceute, zdravstvene saradnike iz zemlje i inostranstva.

-Preventivna medicina obuhvata razne oblasti iz našeg života, a teme skupa u Kladovu su bile javno zdravlje i stanovništvo,značaj higijene i zaštita životne sredine, ljudi i mikroorganizmi i epidemiologija javnog zdravlja. Na simpoziju je učestvovalo stotinak kolega iz Srbije, bivših jugoslovenskih republika, a kao gosti ponovo su bili i stručnjaci iz Austrije.Simpozijum je akreditovan odlukom Zdravstvenog saveta Srbije, a pokrovitelj je Ministarstvo zdravlja-naglasila je Slađana Ristić, direktorka ZJZ “Timok”.Na stručnom skupu u Kladovu oni koji preventivno brinu o našem zdravlju bili su u prilici da razmene iskustva, ali i da edukuju meštane te podunavske opštine.

– S obzirom da preventivna medicina obuhvata razne oblasti iz našeg života, skup u Kladovu bio je  prilika da se održi stručno predavanje za učenike gradske osnovne škole, ali i za sve zainteresovane građane. Bila je to prilika da školska populacija i šira javnost čuju novine koje se odnose na zdrave stilove života – kazala je Marina Vojnović,predsednica organizacionog odbora.

Osim stručnjaka iz Srbije i zemalja iz okruženja u radu skupa ponovo je učestvovao i dr  Goran Mitulović sa bečkog Univerziteta medicine iz Austrije. Reč je o stručnjaku koji se kroz projekat “Čekit” više od dve decenije bavi prevencijom narkomanije.

-Od 1991.godiine, dakle 21 godinu „Čekit“ se  bavi  i analizom droga,sa namerom da se ukaže na njihovo štetno delovanje.Mi ne sprovodimo kaznenu, već savetodavnu politiku uz podržku svih relevantnih institucija u Austriji.Osim toga dosta radimo na usavršavanju  novih tehnologija u okviru analize i otkrivanja markera za tumore mozga i za epilepsiju.Skupovi poput simpozijum preventivne medicine Timočke Krajine izuzetno su značajni za razmenu iskustava-smatra dr Goran Mitulović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *