NOVINARI JEDNAKO VAŽNI KAO I PROFESORI 

KNJAŽEVAC-Profesor dr Vladeta Radović, teoretičar medija i upravnik Departmana za komunikologiju i novinarstvo Filozofskog fakulteta u Nišu bio je gost tribine, koju su u Knjaževcu organizovali Medijska ekološka mreža Srbije Ekopolis i RTV ”M”.

Potrebni su nam dobro plaćeni, sigurni i obrazovani novinari, jer oni se bave delatnošću od opšteg društvenog značaja, kazao je profesor Radović. On  smatra da prncip da u životu nešto smemo, a nešto ne, mora da važi i za medije: ”Mediji su u odrređenom segmentu preslobodni. Ako možemo imati sadržaje koji nisu dobri za decu, ne odgovaraju društvenom razvoju, onda vidimo da su tu potrebne neke mere kontrole. Nešto smemo, nešto ne smemo u životu. Zašto to ne bi važilo i za medije ? Mediji imaju mnogo problema – finansijskih, kadrovskih. Postoje neki vlasnici, koji su na tržištu, kao svaki privredni entitet, ali kakve to veze ima sa informisanjem ? Nama informisanje treba, potrebni su nam novinari dobro plaćeni, sigurni, obezbeđeni, obrazovani, jer oni nam tumače stvarnost. Tražili smo status službenog lica za novinare. Šta bi to značilo ? Da novinar bude zaštićen jer je jednako važan kao i vojnik, oficir, profesor, kao neko ko se bavi delatnošću koja ima opšti društveni značaj.”

Zakon o informisanju ima mnogo manjkavosti naročito u onom delu koji se tiče sufinansiranja sredstvima lokalnih i gradskih budžeta. Profesor Radović smatra da sadržaji koje građani plaćaju svojim novcem moraju da budu primereni društvenom razvoju.

Bačeni na tržište, mediji često dolaze u ruke onih kojima kultura i celokupna baština nisu na prvom mestu. Zbog toga se nad svima nama nadvija opasnost da će mladi ljudi, ukoliko se brzo nešto ne promeni, umesto da se ugledaju na pozitivne uzore, oponašati likove iz rijaliti programa, poručio je Vladeta Radović u Knjaževcu.

LJ.P.

“Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane opštine Knjaževac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *