ODRŽAN PRVI FESTIVAL PENJANJA U VRMDŽI

SOKOBANJA-Proteklog vikenda održan je prvi penjački festival „Vrmdža 2018”.  Manifestaciju je organizovala MZ Vrmdža uz podršku Daniela Stankovića, profesora na fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja iz Niša a pod pokroviteljstvom opštine Sokobanja. Prema rečima organizatora, na manifestaciji je učestvovalo preko 70 sportskih penjača iz Srbije što je čini najmasovnijom sportsko penjačkom manifestacijom do sada. Takmičari su na raspolaganju imali 45 , takozvanih , smerova za penjanje na dve stene , Devojački kamen i Nikolina stena.

– Mi smo pre nekoliko godina krenuli da radimo prirodno penjalište Devojački kamen i tada smo potpisali ugovor o poslovno tehničkoj saradnji sa Fakultetom za sport i fizičku kulturu i profesorom Danielom koji je napravio i obezbedio smerove za penjanje. Svaki od smera nosi ime nekog od Staroslovenskih bogova i razlikuje se po težini, u zavisnosti od svoje konfiguracije – kaže Slaviša Krstić, predsednik MZ Vrmdža.

Festival je bio takmičarskog karaktera a nagrađeni su najuspešniji takmičar u ženskoj i muškoj konkurenciji. Jelena Jakovljević iz SK „Trajb“ iz Beograda, koja je popela 27 težih smerova,  dobila je trodnevno putovanje u Bratislavu a Nemanja Čizmić , takođe član SK „Trajb“ , koji je popeo 17 smerova, nagrađen je trodnevnim putovanjem u Milano.

Specijalni gost na festivalu bila je Staša Gejo član kluba P.A.E.K. Niš, svetska juniorska prvakinja iz 2015 godine. Staša sada ima 21 godinu i aktuelna je evropska seniorska prvakinja. Posebnu atrakciju priredilo je dvoje, haj lajn, takmičara iz Francuske koji su postavili traku za hodanje na visini od 40 metara od Devojačke do Nikoline stene.

Sportsko penjanje postaje sve popularnija disciplina u svetu, tome ide u prilog i činjenica da od 2020. postaje olimpijski sport.

 

“Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane opštine Sokobanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.“

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *