UMETNIČKO VEČE U ZAVIČAJNOM MUZEJU

KNJAŽEVAC – Veče posvećeno umetnosti i umetnicima okupilo je u dvorištu Zavičajnog muzeja u Knjaževcu troje izuetnih stvaralaca: Simonidu Rajčević, Vladimira Ristića i Žarka Aleksića. Sa njima je o činu i okolnostima stavaranja, razgovarala viši kustos istoričar umetnosti Milena Milošević Micić.

Šta je umetnost, šta nam ona znači, da li je danas potisnuta i da li za nju imamo vremena ? O ovim dilemama, naglas je u dvorištu Zavičajnog muzeja, u društvu sa Knjaževčanima, razmišljalo troje izutetnih stvaralaca. Za njih, umetnost je sloboda, ljubav, možda iznad svega komuikacija. Žarko Aleksić student asistent na Likovnoj akademiji u Beču, od narednog semestra i predavač na predmetu ”Umetnost i kongitivne nauke”.

– Relativno skoro dobio sam poziv od bečkog muzeja Muse da imam samostalnu izložbu 2019. To je nešto što trenutno najviše obuzima moju svest. Spremam dve samostalne izložbe u Beogradu, radim i na još par manjih projekata – kaže Aleksić.

Slikarka Simonida Rajčević gradi uspešnu karijeru na prostoru naše zemlje, regiona, Evrope. Njena izložba ”Čudni talasi”, postavljena u galeriji Muzeja, izaziva veliko interesovanje publike.

– Moguće je da to ima neke veze sa savremenim slikarstvom, da su ljudi željni slike koja se sada događa, da vide šta se to u slikarstvu događa baš u Srbiji – smatra Simonida Rajčević.

I konačno – Vladimir Ristić Pekar, Knjaževčanin, koji živi u Sloveniji, gde se bavi grafičkim dizajnom i muzikom, član benda Kodagain, umentnik, čiji film, urađen za američki art rok sastav “The Residents”, izlagan u Momi, najuticajnijem muzeju moderne umetnosti u svetu. Radije svira, nego priča.

U doba kada je umetnost prinuđena da se za prostor bori sa rijalitijima, važno pitanje je da li ostati, ili otići. Žarku su se prva vrata otvorila u Austriji, a šta Simonida želi svojim studentima na Likovnoj akademiji.

– Naravno da bih volela njima, ono što bih volela sebi, a to je – priznanje, novac, da vas neko sve vreme tapše po ramenu. Imate mlade ljude koji su spremni da se bore sa jednom ovakvom sredinom, a i one koji nisu. Savetujem im da postdiplomske studije urade nagde drugde, da se odmaknu od istih tema kojima smo opterećeni – ističe Simonida.

Žarko Aleksić ističe da je počeo da izlaže u Srbiji kada se iselio.

– Još uvek više izlažem u Austriji, Nemačkoj, Francuskoj, nego u Srbiji – ispričao je Žarko.

Ovim susretom, želeli smo da pokažemo da upravo umetnost može da nam pomogne da postanemo dobri ljudi, kazala je Milena Milošević Micić, kustos istoričar umetnosti.

– Želeli smo da pokažemo, da skrenemo pažnju ljudima šta umetnost svima nama znači, na koji je način doživljavamo, na koji način umetnici doživljavaju svoju umetnost, u kakvim okolnostima stvaraju, koliko je umetnost utkana u sve nas i koliko naš život i nas same čini boljim i plemenitijim bićima – naglašava Micićeva.

I da zaključimo, umetničko veče u dvorištu Zavičajnog muzeja, ispunjeno pametnom pričom, kvalitetnom muzikom, lucidnim video radovima, bilo je baš ono što može da vas ispuni pozitvnom energijom u prijatno letnje veče.

LJ.P.

“Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane opštine Knjaževac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.“

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *