BOR DOBIJA MOBILNU VETERINARSKU AMBULANTU

Gradonačelnik grada Bora Aleksandar Milikić i predstavnica nemačkog udruženja građana ETN potpisali su juče ugovor o donaciji mobilne ambulante za grad Bor,  pomoću koje će veterinari moći da na terenu rade sterilizaciju, kastraciju i čipovanje svih napuštenih  pasa i mačaka.

– Evidentno je da grad Bor već deceniju ima ozbiljan problem sa napuštenim psima i mačkama koji predstavljaju veliki teret za naše sugrađane ali i za budžet grada.  Reč je o ozbiljnim troškovima, pogotovu onog trenutka kada su kada su svi predmeti sa suda prebačeni na sistem izvršenja i prošle godine je iz budžeta za ovaj problem izdvojeno 90 miliona dinara.  U saradnji sa borskim udruženjem „Borske šape“ odnosno njihovim matičnim udruženjem iz Nemačke potpisali smo ugovor o dobijanju  mobilne ambulante za sterilazaciju i kastraciju pasa i mačaka lutalica. Osim toga izradili smo i program koji predviđa niz mera koje se odnose na ovaj problem – kazao je Milikić.

Prvi čovek Bora je naglasio da je jedna od najbitnijih mera donošenje odluke koja treba da prođe skupštinsku proceduru, kojom će se definisati način, mogućnosti i uslovi čuvanja životinja.

-Problem se javlja i kod vlasničkih pasa i mačaka koje ljudi čuvaju po vikend naseljima i kada prođe sezona i kada se vlasnici vrate  u grad, životinje ostanu na ulici. Ovo je početak jednog sistemskog rešavanja ovog dugogodišnjeg problema –dodao je Milikić.

Julija Vasbender iz nemačkog udruženja građana ETN izrazila je zadovoljstvo ostavrenom saradnjom sa Borskim šapama i lokalnom samoupravom.

-Predstavnici Borskih šapa su nas upoznali sa problemom napuštenih pasa i mačaka u Boru i nakon nekoliko meseci saradnje i pregovaranja i sa lokalnom samoupravom i borskim udruženjem potpisan je i ugovor o saradnji. Naša organizacija ETN će obezbediti mobilnu kliniku, nakon čega će moći da se ima i jasnija slika o stvarnom stanju na terenu kada je reč o napuštenim psima i mačkama. Imamo pozitivna iskustva u Nemačkoj vezano za takva mobilna vozila i dobre rezultate  u Ukrajini i Rumuniji gde smo radili slične programe  za okolna sela za vlasničke pse, gde je vlasnicima bilo dosta komplikovano da dovedu pse do grada samo da bi ih kastrirali i sterilisali – kazala je Vasbender.

Vrednost donacije je između 20 i 30 hiljade evra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *