BOR PONOVO GRAD

BOR – Odbornici Skupštine opštine Bor usvojili su na prošlonedeljnoj sednici predlog zaključka o pristupanju promeni  kao i predlog o izmenama Statuta opštine, i Bor je posle 71 godine zvanično ponovo dobio status grada.

– Od 1947 godine kada je Boru oduzeto pravo da bude grad, ponovo se ta istorijska nepravda ispravila. Dobijanjem statusa grada, Bor dobija veće transfere, mogućnost drugačijeg uređenja, priliku da se realizuju  ozbiljni  infrastrukturni projekti koji su započeti , šansu da u narednom periodu učestvuje i u velikim  državnim projektima , mogućnost da  naši građani imaju pravo i na korišćenje subvencija , državnih pomoći i rešavanje velikih problema koji su iza nas decenijama a čiji je završetak neophodan – kazao je tada Aleksandar Milikić, predsednik opštine Bor koji će ubuduće biti gradonačelnik.

Na sednici su usvojeni i predlozi odluka o utvrđivanju organa, kao i o platama i drugim primanjima za izabrana i postavljena lica u organima grada Bora.

Nakon održane sednice lokalnog parlamenta u Sali  Muzičke škole „Miodrag Vasiljević“ održana je i Svečana akademija.

-Smatram da ovo puno znači kako za sam Bor tako i za čitav region. Ovo mesto je  ekonomski, obrazovni, kulturni i sportski centar ovog regiona i uveren sam da ćemo i kao država i kao Vlada Srbije nakon završetka i konačnog pozitivnog epiloga sa RTB Bor i izborom strateškog partnera imati i u ovom formalnom smilu odgovor na sve potrebe koje će pristupiti. Siguran sam da će Bor u budućem periodu  industrijske i turističke potencijale iskoristiti na pravi način  – rekao je Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave.

Aleksandar Milikić,  gradonačelnik Bora na svečanoj akademiji je naglasio da je dobijanjem statusa grada  preuzeta i obaveza za nastavak razvoja ovog mesta.

-Preuzeli smo i  obavezu da podignemo kvalitet života u gradu . Na ovoj teritoriji živi 27 nacija u slozi jer su svi zajedno imali jedan cilj a to je da bolje žive. Dobijanje statusa grada nije samo puka formalnost već i obaveza da i naša sela budu bolja mesta za život, i da  u svakom delu grada meštani dobiju bolje uslove. Na tome ćemo i raditi u budućem periodu – kazao je Milikić.

Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB „Bor“ izrazio je uverenje da predstoji „bolje sutra“.

– Kada je reč o strateškom partneru da li će to biti Kinez,ili vlasnik iz Turske , Kanade, Rusije , najmanje je važno jer je najbitinije da RTB nema sredstva da investira u proširenje rudarstva, kao ni država, što i nije praksa da država u svetu investira u otvaranje rudnika, već se ovako pronalazi strateški partner.  Ubeđen sam da će nam sutra biti bolje  zato što će biti otvoreno još toliko rudnika , još ovolika proizvodnja za tri godine a dupla za šest. I učešće RTB u BDP-u države Srbije će biti dva a onda i tri odnosno četiri puta veća – naglasio je Spaskovski.

U okviru umetničkog dela programa gostima su se predstavili prvak beogradskog Narodnog pozorišta Lepomir Ivković, Bojan Čukić, ovdašnji džez pijanista, Dragoljub Firulović iz Negotina i frulaš Stefan Radovanović.

Boru je vraćen status grada odlukom Narodne skupštine Srbije od 20. juna ove godine nakon izmena o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *