BORSKI UČENICI U KVIZU O GEOGRAFIJI AMERIKE

U borskoj Osnovnoj školi “Branko Radičević” održan je  geografski kviz pod pokroviteljstvom ambasade Sjedinjenih Američkih država (SAD) u Beogradu.  Džejms Hagengruber, ataše za štampu američke Ambasade u Beogradu učenicima je predstavio znamenitosti države Montana.

– Rođen sam u Montani i govorio sam o najstarijem gradu koji se zove Bjut koji je umnogome sličan kao Bor. Bjut razvija rudarstvo kao i Bor i veliki broj Srba rudara živi upravo u tom gradu. Pričao sam deci o parkovima u Americi i predstavio druge znamenitosti u Americi – kazao je Hagengruber.

Kviz je prilagođen učenicima sedmog razreda  i odnosi se na pitanja iz gradiva koje uče u školi.

– Ovo je sedma sezona da radimo kviz upoznavanje geografije Amerike. Svake godine radimo sa devet novih škola i time mi upoznajemo  Srbiju a  deca imaju prilike da upoznaju diplomate Američke ambasade , da se bliže upoznaju sa kulturom Amerike, ali i da praktikuju govor sa nekim kome je to maternji jezik.  Kviz je organizovan u tri kruga. Ovo je prvi krug takmičenja, sledeći će biti za mesec dana, gde će učestvovati pet polufinalista a onda biramo finalistu  koji će doći u Beograd dva dana i biće gost Ambasade SAD na finalnom takmičenju. Pitanja su sastavljena na osnovu gradiva iz udbženika koji oni koriste  u sedom razredu u školama-rekla je Dušica Milivojević,iz  kancelarije za kulturu i medije pri  Ambasadi SAD u Beogradu.

Predstavnici ambasade SAD u Beogradu su školi poklonili borskoj školi američke udžbenike, atlase, mape, leksikone, enciklopedije, što će deci biti potrebno za pripremu za učestvovanje u drugom krugu takmičenja i za veliko finale u Beogradu koje će se održati krajem maja.

Radiša Petković, direktor OŠ “Branko Radičević” izrazio je zahvalnost što će učenici imati priliku da pokažu svoje znanje i učestvuju u kvizu.

 – Nadam da će pokazati dobro znanje i da će se plasirati u dalji krug takmičenja kao i da će stići do finala.  U prvom krugu takmičenja učestvuje  14 učenika koji su se pripremali  sa nastavnicom i nadam se dobrim rezultatima u konkurenciji sa preostalih osam škola na teritoriji Srbije. Saradnja sa američkom ambasadom je od velikog značaja za našu školu i učenike i drago nam je da sarađujemo sa svim ljudima koji imaju dobru volju i  žele da omoguće našim učenicima da pokažu svoje znanje i da napreduju. Najuspešnjiji će dobiti kao nagradu IT opremu od Ambsade SAD u Beogradu – kazao je Petković.

Željko Nikolić, učenik sedmog razreda OŠ “Branko Radičević” ističe da je njegov san da bar jednom dobije priliku da poseti Ameriku.

– Želeo sam da učestvujem u kvizu jer me zanima Amerika kao i druge države. Amerika je posebno zanimljiva, naročito Vašington i Njujork, i njihovi nacionalni parkovi. Svako bi voleo da jednom otputuje u Ameriku –kaže Nikolić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *