ĐERDAPSKI PRVENAC RUŠI REKORDE

Foto: www.djerdap.rs

Pre 48 godina 6. avgusta 1970. u HE “Đerdap 1″  na elektroenergetski sistem Srbije umrežen je hidroagregat A-1 snage 180 megavata. Bio je to početak proizvodnje struje u hidrocentrali kod Kladova.

Za 46 godine rada đerdapski prvenac isporučio je EPS-u oko 43 milijarde kilovat – časova električne energije, uz minimum neplaniranih zastoja i ispada sa elektromreže.

Zbog postupka revitalizacije dve godine je moćna mašina bila je isključena  sa elektromreže.

Obnova je završena u septembru 2017. godine,instalisana snaga hidroagregata  sa 180 povećana je za 21 megavat, a radni vek produžen za narednih 30 do 40 godina.U „jedinici“ je ugrađeno 1000 tona statične i 1300 tona obrtne opreme. Kompletne radove sproveli su zaposleni u dunavskoj fabrici struje uz podršku ruskih specijalista i brojnih podizvođača iz srpskih fabrika koji su uspešno odgovorili kompleksnim zadacima.

U hidroenergetskom i plovidbenom sistemu „Đerdap 1“ do sada je uspešno završena revitalizacija četiri od šest hidroagregata. Naredna peta faza mogla bi da počne u septembru kada se planira zaustavljanje hidroagregata A-2. Od početka rada HE “Đerdap1″  proizvela  blizu 264,8 milijardi kilovat sati struje ili oko osam odsto više od plana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *