DOBRICA ĐURIĆ: KOLIKO GRAĐANA SE ’’OTKAČILO’’ SA GREJANJA?

Izveštaji o radu javnih komunalnih preduzeća za 2017. godinu pokazuju da postoji alarmantno stanje u JKP Toplana i Vodovod. Ova dva preduzeća konstantno povećavaju gubitke, a, primera radi, Toplana od samog svog prelaska u javni sektor, 2002. godine, konstantno posluje sa gubitcima, koji su premašili 1,4 milijardu- samo prema dobavljačima, što je bezmalo trostruko više od procenjene vrednosti kapitala ovog preduzeća, siže je rasprave vođene na jučerašnjoj sednici Opštinskog veća(OV) Opštine Bor, na kojoj je u sklopu pet tačaka bila i tačka usvajanja izveštaja o radu javnog sektora u protekloj godini. Pored iznetih mnogobrojnih primedbi izveštaji su jednoglasno usvojeni, čime se stekao uslov da se oni nađu pred odbornike SO Bor na usvajanje.

Na samoj sednici primat je , u formalnoj raspravi, dobila borska Toplana, pa je i sam Aleksandar Milikić, predsednik Opštine Bor, da bi što vernije prikazao genezu nagomilanih probleme i dugova u ovom preduzećeu, takasativno izneo sve podatke o poslovanju Toplane, počev od 2002. godine do danas.

Član Veća Dobrica Đurić je, pored ostalog, ukazao i na loš kvalitet prispelih izveštaja, koji su, po njemu, nestručno i nepregledno urađeni, što otežava članovima veća, pa i odbornicima da sagledaju pravo stanje u pogledu poslovanja javnih preduzeća. Đurić je čak smatrao da izveštaje zbog tih manjkavosti treba vratiti nadležnim službama javnih preduzeća na doradu. Takav stav podržao je i Milikić, ali nakon informacije nadležnih službi iz Opštinske uprave da su pomenuti izveštaji u ovakvom obliku već poslati nadležnom ministarstvu, članovima veća preostalo je samo da ih i oni jednoglasno usvoje.

-Moram i ovo da pitam. Kako su prihodi Toplane u 2017. godini manji za čitavih 63 miliona dinara u odnosu na 2016. godinu, pitam da li je to možda posledica toga da se mnogo građana ’’otkačilo’’ sa grejanja i više ne želi da koristi usluge Toplane-upitao je Đurić, ali stručne službe nisu mogle da daju odgovor na to pitanje, a direktor Toplane, ’’zbog hitnosti sednice’’, nije bio pozvan da “brani“ podnet izveštaj o poslovanju.

U posebnoj izjavi za medije predsednik Opštine Bor je još jednom naglasio da problem hroničnih i permanentnih  gubitaka u javnim preduzećima pod hitno treba da se reši.

-I pored toga što je u 2017. godini nominalno smanjen gubitak u Toplani u odnosu na prethodnu godinu, treba reći da je grejna sezona na izmaku bila i dobra i loša. Glavni razlog je što se radi o vrlo starom i , nažalost, ogromnom  sistemu, ali i lošem održavanja tog sistema. Počev od ove godine, ućićemo u ozbiljnu sanaciju i remont postojećih kotlova, ali i primarne toplovodne mreže, jer su gubitci ogromni-zaključio je Milikić.

Na 105. sednici OV, poslednjoj u ovom sazivu, usvojene su i odluke koja neće biti na dnevnom redu sednice Skupštine opštine Bog, već stupaju na snagu njihovim donošenjem. Usvojena je odluka o izmenama i dopunama Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u Opštinskoj upravi, zatim Rešenja o davanju na privremeno korišćenje putničkih vozila u javnoj svojini Opštine Bor Policijskoj upravi u Boru i Mašinsko -elektrotehničkoj školi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *