IVAN PETKOVIĆ: PRIORITET SU NOVA RADNA MESTA

Trudim se da ukažem na loše poteze vlasti u lokalnom parlamentu na konstruktivan način. Sa druge strane, uvek sam spreman da pohvalim ono što je dobro urađeno i u interesu građana. U Kladovu treba neprestano raditi na dovođenju investitora i otvaranju novih radnih mesta, jer podaci pokazuju da se iz godine u godinu smanjuje broj stanovnika. Neophodna je i obnova infrastrukture a podjednako važan i razvoj turizma, poručio je u intervjuu za “Timočke”,  Ivan Petković, šef odborničke grupe “Zajedno za Kladovo” u Skupštini opštine (SO) Kladovo.

Ispred koje partije ste odbornik i koje Vam je mandat po redu?

-Odbornik sam ispred Demokratske stranke i šef odborničke grupe “Zajedno za Kladovo” koju čine odbornici Demokratske i Socijal demokratske stranke. Ovo mi je prvi odbornički mandat. U periodu od 2009-2012 bio sam i član Opštinske izborne komisije.

Opština Kladovo je nedavno dobila novog predsednika. Kakva je Vaša saradnja sa predstavnicima vlasti?

-Trudim se da ukažem na loše poteze vlasti u lokalnom parlamentu na konstruktivan način. Smatram da  odluka da se cene usluga  u javnim preduzećima snize za 10 odsto u trenutku kada je mazut skuplji za 38 procenata nije dobra, i ništa drugo do odraz populističke politike. S obzirom da radim u Javnom preduzeću “Jedinstvo” sa sigurnošću tvrdim da ova odluka neće doneti dobro nikome. Desiće se da će nastati problemi pred start grejne sezone, odnosno da će tada morati da se ponovo menjanju cene usluga, inače građani na ovaj način neće dobiti kvalitetnu uslugu.  Ovo je dobronamerna kritika. Od 2004. godine preduzeće u kome radim je uvek funkcionisalo sa dobitkom i uvek je bilo razumevanja i dogovora sa lokalnom vlašću, ovo je prvi put da vlast nema sluha za predloge javnih preduzeća.  Volim da pohvalim dobre strane i ono što je kvalitetno urađeno, ali smatram da će zbog ovakve odluke vlasti  na kraju najviše ispaštati građani, iako sada misle da je to dobar potez. Sa građanima sam stalno u kontaktu i  trudim se da saslušam njihove probleme i  to što mi predoče, iznesem u lokalnom parlamentu.

Šta su prioriteti ?

– Prioritet su nova radna mesta. Neprestano tragati za investitorima, kako bi se otvorila mogućnost za otvaranje neke veće fabrike u Kladovu, jer statistika ukazuje da se iz godine u godinu  drastično smanjuje broj stanovnika. U gradu Kladovu trenutno živi svega  8200 ljudi.  Važno je i ulaganje u  infrastrukturu. Tu ima pomaka, uređeni su putevi u Srbiji a sto se tiče istočne Srbije stanje je katastrofalno i smatram da se republičko rukovodstvo maćehinski ponaša prema istočnoj Srbiji.  Prioritet je svakako i razvoj turizma.  Treba iskoristiti potencijal Dunava, i unaprediti razvoj seoskog turizma. Kladovo obiluje turističkim potencijalima koji nisu na pravi način iskorišćeni.

Da li ste član nekog radnog tela u SO Kladovo i da li se uvažavaju stavovi radnih tela?

– Član sam Stambeno komunalne komisije.  Predsednik tog radnog tela je diplomirani inženjer, član SNS  sa kojim imam odličnu saradnju. Uvek se trudimo se da odluke sagledavamo isključivo  u interesu građana.

Da li ste u dovoljnoj meri upoznati sa svojim nadležnostima shodno Zakonu, Statutu i poslovniku SO Kladovo?

– Da, naravno. Poslovnik poznajem i trudim se da ga poštujem u svakom pogledu. Materijal za sednicu Skupštine dobijamo na vreme, osim  kada je budžet u pitanju ili rebalans budžeta, tada kompletan materijal obično dobijamo dan pre sednice Skupštine, što je ipak kratak rok da odbornici detaljno pregledaju materijal i adekvatno se pripreme za diskusiju u lokalnom parlamentu.

Da li se često javljate za reč na sednici SO Kladovo?

– Pripremam se za svaku sednicu SO.  Našu odborničku grupu čine  dva predstavnika Demokratske i isto toliko Socijaldemokratske stranke. Obično se okupimo pre sednice Skupštine  u prostorijama stranke i tu iznosimo svoje mišljenje, nakon čega aktivno učestvujemo u radu Skupštine.  Javljam se za reč gotovo na svakoj sednici, ukazujem na nepravilnosti a volim i da pohvalim ono što je dobro urađeno.

Kakvu saradnju imate sa predsednikom Skupštine opštine Kladovo, njegovim zamenikom, sekretarom Skupštine…?

-Predsednik SO korektno obaveštava i zove na dogovor dva dana pre sednice sve šefove odborničke grupe, tako da je tu ostvarena jako dobra i korektna saradnja. Inače, sa svima se trudim da ostvarim dobar kontakt, i nemam zamerki ni na koga lično.

Kakva je po Vašem mišljenju saradnja između odbornika pozicije i opozicije?

– Odbornici pozicije i opozicije su upućeni jedni na druge. Kladovo je malo mesto gde se baštini duh tolerancije i međusobnog razumevanja. Svi su izabrani od strane građana u čiju korist i treba da rade.

Projekat “Kladovo:Odbornici imate reč“ sufinansira opština Kladovo. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *