JAVNI SEKTOR ’’KOČI’’ OPŠTINU BOR

Rešavanje milionskih dugova i stabilizacija javnog sektora biće glavni prioriteti i zadaci  za opštinu Bor u narednom periodu. U 2018. godini planirani su i mnogobrojni projekti među kojima su najznačajniji uređenje opšte bolnice, rekonstrukcija tri gradske osnovne škole, izgradnja industrijske zone i početak izgradnje luksuznog stambenog naselja u zoni “Topovskih šupa”, kaže u intervjuu za „Timočke“ Aleksandar Milikić, prvi čovek opštine Bor.

Duže vreme sagledavate probleme u javnom sektoru. Kako ćete rešiti hronični problem ogromnih dugova?

-Evidentno je da su veliki problemi u javnom sektoru i to je ono što najviše „koči“ opštinu Bor. Pola milijarde dinara je u prethodne tri godine odvojeno za subvencije javnim preduzećima: Toplani, Vodovodu, Zoološkom vrtu… i to je nažalost trend koji se ne može preseći odjednom. Mnogo je razloga zbog kojih se ova preduzeća nalaze u takvoj situaciji. Pravi presek stanja očekujemo ovih dana. Formirane su posebne komisije koje će uraditi presek tehničke opremljenosti, pravnog stanja i finansijskih bilansa. Ti izveštaji će verovatno ići i na Skupštinu, jer ne vredi više pričati i gurati pod tepih ono što je rađeno u nekim prethodnim godinama. Stanje je zaista loše. Neće trpeti budžet opštine Bor, ali će trpeti građani, jer ako mi svake godine damo 150-200 miliona subvencija javnom sektoru, taj novac smo uzeli od građana i dali javnim preduzećima. To je ozbiljan problem, ali ga iseći danas za sutra je nemoguće. Prva stvar za rešavanje ovog problema je smanjenje i rezanje  troškova. Vodovod je prošlog meseca nakon pola decenije, ako ne i više, poslovao pozitivno. Očigledno da su kadrovske i organizacione premene doprinele tome. Što se tiče Toplane, grejnu sezonu smo izgurali sa jednim i po kotlom, jer je jedan radio samo sa 50 odsto snage. Nisu radili podovi, sušači i to su podaci koje dobijam tek sada kada se grejna sezona završila, a ne odna kad je bilo potrebno. Prema podacima potrošeno je 47 000 tona uglja, ali ta cifra je mogla da bude i manja da je kotao bio ispravan.

Loše grejanje je uzrokovalo da se veliki broj građana odjavljuje sa grejanja. Koji je Vaš komentar na to?

-Imam podatak od pre nedelju dana da je podneto 56 zahteva za isključenje sa grejanja. To je svakako problem za opštinu Bor, ali i za JKP “Toplana“. Politiku poslovanja koju ima ovo preduzeće mora da se promeni, jer građani pokazuju da li su dobro grejali ili ne. Ako iz toplane energija ne stigne do krajnjeg korisnika, to svakako jeste veliki problem. Loši izmenjivači, cirkularne pumpe koje ne rade, samo su deo sistema koji dovodi do nezadovoljstva građana. Smanjenjem ovih prihoda ovo preduzeće će automatski morati da smanji i rashode. Da li će to uraditi smanjenjem broja zaposlenih ili smanjenjem potrošnje uglja,ali u Boru se direktori moraju pozvati na odgovornost. Ne može da se dešava, kao što je bilo  godinama unazad, da  se direktori javnih preduzeća, ali i cela opštinska uprava, krije iza predsednika opštine.

Ima li rešenja za Apotekarske ustanove „Bor“?

-Rešavanje problema Apotekarskih ustanova može ići u dva pravca. Prvi, da razgovoramo sa nadležnim institucijama i nađemo neko rešenje. Ako država ne bude htela da preuzme deo svojih dugovanja,donećemo odluku na sednici SO Bor da gasimo apoteku ili tražimo strateškog partnera. Uz saglasnost države broj zaposlenih smanjen je sa 47 na 17 i tim ljudima se za plate duguje već šest meseci, koje nemaju odakle da se naplate. Dom zdravlja,Bolnica i Javno stambeno hoće da zarade i traže namirenje svojih dugovanja i svoje lokacije. Opština Bor je u pat poziciji. Nije da mi nećemo da rešimo ovaj problem, ali jednostavno nemamo mehanizme. Ostaje nam samo da pregovaramo sa resornim ministarstvom ili jednostavno da odlukom Skupštine ugasimo apoteke.

Kako će Opština Bor rešiti problem pasa lutalica, s obzirom da su milioni evra dati za odštete od ujeda?

Moram vam reći da sam kao predsednik opštine podneo dve krivične prijave protiv NN   i odgovornih lica. Uzeli smo model opštine Negotin koja je angažovanjem sudskog veštaka i sa 30 miliona dinara za odštete od ujeda pasa taj broj smanjila na osam miliona. Raspisali smo javnu nabavku za angažovanje sudskog veštaka, koji će da ustanovi da li je to stvarno ujed pasa ili neka druga povreda,na kojoj se niko nije javio. Da li je javna nabavka bila loše raspisana ustanovićemo ovih dana, pa je to bio razlog zbog koga nije bilo zainteresovanih. Druga stvar je osiguranje na koje opština ima pravo, kao i izgradnja  dva azila, sterilizacija i kastracija. Prošle godine je iz budžeta opštine Bor 50 miliona dinara isplaćeno za odštete od ujeda pasa lutalica. To je ozbiljna cifra. Ali najmanje novca dobijaju oštećeni građani, a veći deo tog novca ode na sudske troškove i izvršitelje. Od toga se napravio biznis u kome pojedini profitirajum, a nesrećni građani najmanje imaju interesa.

Za narednu sednicu SO Bor najavljen je prvi ovogodišnji rebalans budžeta. Šta je sve planirano?

Rebalansom je uglavnom predviđena realizacija važnih projektata. Izrada projekta za kompletnu rekonstrukciju bolnice, preko 13. 000 kvadrata koju će finansirati  Kancelarije za javna ulaganja, zatim rekonstrukcija OŠ Branko Radičević, OŠ „Sveti Sava“ i ŠOSO „Vidovdan“. Vrlo važna stvar koja će se raditi je urbana komasacija ili ukrupnjavanje parcela. Planom generalne regulacije smo predvideli i aktuelnim otvaranjem rudnika nam je potrebna industrijska zona ka tom potezu, od stovarišta „Metalke“ prema Bakarnoj žici i izgradnja stambenog naselja između Bor-a 2, naselja Sunce do Brestovca na kojima su predviđene 169 parcele na po 18 ari za luksuznu gradnju.

Započeli ste sa “sređivanjem“ Opštinske uprave, da li ima pomaka u njihovom radu?

-Mislim da ima. Odeljenje za inspekcijske poslove mnogo bolje radi. Promenjen je i načelnik Odeljenja za planiranje i razvoj. Uveo sam obavezu dostavljanja nedeljnog izveštaja o radu za svakog načelnika odeljenja, člana Opštinskog veća  i pomoćnika predsednika opštine. Čitanje tog materijala mi oduzima dosta vremena, ali vidim ko kvalitetno obavlja svoj posao.

Koji su prioriteti u narednom periodu, šta ćete menjati i na čemu insistirati?

-Najveći prioritet za opštinu Bor je stabilizacija i revitalizacija javnog sektora. Investicije i projekti su takođe ono što je neophodno za razvoj opštine- na čemu radimo. Opštinska uprava mora da se reorganizuje i stavi u funkciju servisa građana. Izborom pravobranioca ćemo takođe brže reagovati i štititi interes opštine Bor na prvom mestu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *