LAKŠE DO POSLA I PENZIJE

Predstavnici Lokalnog saveta za zapošljavanje i lokalne  samouprave potpisali su  ugovore sa šest poslodavaca kod kojih je posao dobilo  isto toliko  nezaposlenih Kladovljana  starijih od 50 godina kojima je do odlaska u penziju preostalo 36 meseci . Za tu namenu iz opštinskog budžeta je izdvojeno  je 1,1 milion dinara. Ugovori o radu sa nezaposlenim licima zaključeni su na 12 meseci i doprineće rešavanju njihovog statusa .

– Ostao sam bez posla pre dve godine, a manje od  2,5 godine preostalo mi je do odlaska u penziju jer sam nakupio 37,5 godina radnog staža.Ovim programom konačno ću rešiti svoj status s obzirom da su svi dosadažnji pokušaji da zasnujem radni odnos  bili bezuspešni- kazao je Milan Paunović (61).

U lokalnoj samoupravi su prepoznali težak status lica koja se godinama nalaze na evidenciji Ispostave Nacionalne službe za zapošljavanje. Njihovoj neizvesnosti konačno je došao  kraj.

– Stalnim delovanjem na terenu uočili smo da je u našoj opštini prisutna kategorija nezaposlenih lica koji uprkos dugom radnom stažu ne ispunjava uslove za odlazak u penziju jer spada u grupu onih koji teško mogu da se ponovo zaposle. Zato smo se opredelili za program koji uprkos skromnim izdvajanjima doprinosi rešavanju statusa lica o kojima niko da i ne vodi brigu.Posle godinu dana rada kod poslodavca oni stiču pravo da naredne dve godine do odlaska u penziju ostvaruju primanja od NSZ-podsetio je Jovan Stingić predsednik Lokalnog saveta za zapošljavanje.

Opština Kladovo drugu godinu zaredom pokušava da razreši problem nezaposlenih lica koji su zbor neuspele privatizacije i tranzicije ostala bez radnog mesta.

– Opština Kladovo verovatno je jedina u Srbiji koja programom finansijske podrške rešava status nezaposlenih lica koja još nisu u mogućnosti da ostvare pravo za odlazak u penziju.Na taj način ne dozvoljavamo da ostanu zaboravljeni, a podršku nam daju i poslodavci.Za tu namenu u narednoj godini nastojaćemo da obezbedimo više novca- poručio je dr Dragan Budujkić predsednik opštine Kladovo.

 Lokalni savet za zapošljavanje  ima u planu da u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje da realizuje  program za  obuku mladih nezaposlenih lica  stručna praksa.Ovaj program podrazumeva osposobljavanje za samostalan rad u struci bez zasnivanja radnog odnosa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *